Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Reacția Procuraturii Generale la decizia…

Reacția Procuraturii Generale la decizia de fuzionare a PA și PCCOCS

Sursa: procuratura.md

Procuratura Generală (PG) a venit cu o reacție privind proiectul de lege care prevede reorganizarea Procuraturii Anticorupție (PA) și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Proiectul a fost înregistrat miercuri, 12 februarie, de un grup de deputați din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Noua instituție ar urma să se numească „Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate”.

Potrivit comunicatului transmis de PG, instituția „consideră esențială realizarea unor consultări publice ample, avizarea și expertizarea juridică și anticorupție a proiectului”.

„Menționăm că, în urma unei analize preliminare a proiectului, au fost identificate riscuri pe termen scurt, mediu și lung, care necesită o abordare și gestionare corespunzătoare.

În context, remarcăm că reorganizarea sistemului Procuraturii în formula propusă va avea un impact semnificativ asupra termenilor de urmărire penală și procedurilor în desfășurare.

Mai mult, este dificil de anticipat termenii de funcționalitate a instituției, care se propune a fi creată, ceea ce va genera intermitențe asupra activității Procuraturii.

Totodată, proiectul actului nu conține precizie referitor la interacțiunea instituției propuse pentru constituire cu organele de urmărire penală competente pe întreg teritoriul țării.

De asemenea, subliniem că proiectul de Lege va pune în dificultate implementarea efectivă a noii structuri a Procuraturii, aprobată pe 24.01.2025, care vizează Procuratura Generală, procuraturile teritoriale și Procuratura Anticorupție”, a scris PG în comunicat.

PG a adăugat că „consideră esențială pentru proiectul menționat opinia instituțiilor europene competente, precum Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni, alături de alți actori relevanți în elaborarea proiectelor de legi”.

„Procuratura Generală se va implica plenar în procesul inițiat de forul legislativ, inclusiv prin prezentarea expertizei instituționale, pentru a garanta respectarea independenței sistemului Procuraturii corespunzător prevederilor Constituționale și asigurarea eficienței activității instituției în contracararea infracționalității la nivel național și regional”, a mai menționat procuratura.

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a anunțat miercuri, 29 ianuarie, într-un briefing de presă, fuziunea „eventuală” a Procuraturii Anticorupție (PA) și a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Totodată, în cadrul Procuraturii Generale a fost creată Secția pentru combaterea corupției și spălarea banilor, care va prelua în examinare dosarele de corupție politică și crimă organizată care sunt mai complexe. Detalii aici.

Despre „consolidarea arhitecturii instituționale a organelor responsabile de combatere a corupției” s-a discutat la ședința Consiliul Suprem de Securitate (CSS) luni, 20 ianuarie. Atunci, ZdG, citând surse, a scris că Procuratura Anticorupție (PA) și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) ar urma să fie lichidate. În locul celor două procuraturi urma să se discute despre crearea unei noi instituții. Totuși, președinția nu anunță despre lichidarea instituțiilor.

În cadrul unui briefing de presă organizat în dimineața zilei de joi, 13 februarie, deputatul Igor Chiriac a anunțat că, potrivit proiectului de lege, în perioada următoare, procurorul general ar urma să desemneze o persoană care va asigura interimatul funcției de șef al Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate.

„Acest proiect de lege instituie o lege cadru pentru procuratura specializată în combaterea corupției și crimei organizate. Scopul este să fortificăm structura și arhitectura instituțiilor statului menite să combată corupția, corupția politică, corupția mare, inclusiv crima organizată, într-un mod mai bine organizat. Am văzut în perioada alegerilor din 2024 o situație fără precedent, când grupări criminale, cu interferență din partea statelor străine, mă refer la Federația Rusă, prin influențe maligne, au încercat să creeze o situație periculoasă în adresa securității statului”, a declarat deputatul Igor Chiriac.