Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția Procuraturii Anticorupție după ce…

Reacția Procuraturii Anticorupție după ce instanța l-a achitat pe ex-procurorul general Valeriu Balaban. „E ilegală și neîntemeiată”

Procuratura Anticorupție(PA) anunță că va contesta la Curtea de Apel sentința prin care ex-procurorul general Valeriu Balaban a fost achitat în dosarul în care a fost învinuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu. PA apreciază sentința ca fiind „ilegală și neîntemeiată”.

Sentința a fost pronunțată luni, 27 mai, de magistrata Lilia Lupașco de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. „Fapta nu întrunește elementele infracțiunii”, a concluzionat judecătoarea.

Ex-procurorul general Valeriu Balaban a fost învinuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu, în tranzacţia de achiziţionare pentru sediul Procuraturii a unui imobil la un preţ supraevaluat şi contractarea lucrărilor de reconstrucţie a acestuia cu grave abateri de la lege.

„Astfel, prin sentință din 27 mai 2024, instanța a recunoscut vinovat unul dintre inculpați în comiterea infracțiunii de abuz de serviciu (335 alin.1) din Codul penal), însă acesta a fost liberat de pedeapsă în legătură cu expirarea termenului de prescripție, ceilalți 6 au fost achitați din motiv că faptele nu întrunesc elementele infracțiunii, fiind anulate și sechestrele aplicate”, scrie PA în comunicatul de presă.

În 2017, Procuratura Generală (PG) anunţa că Valeriu Balaban, ex-procuror general, ar fi dispus, în 2005, cumpărarea clădirii nefinisate din str. Alexandru cel Bun, 100, la un preţ de 9 milioane de lei, deşi preţul real, conform ultimei evaluări, constituia puţin peste 2,5 milioane de lei. PG susţine că tranzacţia s-a produs în lipsa unei licitaţii publice şi în lipsa documentaţiei de proiect, verificate şi autorizate corespunzător. 

Ex-procurorul general Valeriu Balaban, ACHITAT în dosarul privind procurarea unui sediu pentru Procuratura Generală la un preț supraevaluat. „Fapta nu întrunește elementele infracțiunii”