Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Reacția Poliției de Frontieră după…

Reacția Poliției de Frontieră după anularea interdicției de intrare în R. Moldova pentru Filip Kirkorov

Sursa foto: Poliția de Frontieră

Poliția de Frontieră nu este de acord cu hotărârea Judecătoriei Chișinău, care a anulat interdicția de intrare în țară pentru artistul rus Filip Kirkorov, și o va ataca la Curtea de Apel Chișinău. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către purtătoarea de cuvânt a instituției, Raisa Novițchi.

„(…) Susținem că decizia de neautorizare a trecerii frontierei de stat emisă în privința reclamantului este una legală și emisă în stricta conformitate cu cadrul normativ”, a precizat Raisa Novițchi.

Artistul rus Filip Kirkorov, care în urmă cu doi ani a primit refuz de intrare în R. Moldova, va avea din nou acces în țara noastră, transmite TV8. Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a admis acțiunea în contencios administrativ înaintată de Kirkorov împotriva Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) și a dispus anularea deciziei din iulie 2022 prin care acestuia i-a fost interzisă intrarea în R. Moldova. Hotărârea primei instanțe a fost pronunțată pe 30 mai de magistrata Violeta Chisilița.

Cu doi ani în urmă, Filip Kirkorov a primit refuz de intrare în R. Moldova. Poliția de Frontieră declara în acea perioadă că, fiind supus controlului, conform protocoalelor stabilite, acesta nu întrunea condițiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat. Pe 19 iunie 2020, Kirkorov urma să cânte la un concert organizat de Veaceslav Valico, cel care a candidat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, avându-l ca persoană de încredere pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Evenimentul însă a fost anulat.

Ulterior, Filip Kirkorov, care susține agresiunea rusă în Ucraina, a contestat la Judecătoria Chișinău decizia Poliției de Frontieră a R. Moldova de a-i refuza intrarea în țară.

Artistul rus Filip Kirkorov are în continuare interdicție de intrare în Lituania. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) i-a declarat drept inadmisibilă cererea depusă de acesta în legătură cu măsura aplicată de autoritățile lituaniene. Hotărârea a fost pronunțată pe 18 aprilie 2024.

Filip Kirkorov, interzis în statele baltice

În ianuarie 2021, autoritățile lituaniene din domeniul migrației, la cererea Ministerului Afacerilor Externe, i-au interzis lui Kirkorov intrarea în țară pentru o perioadă de cinci ani. Autoritățile de la Vilnius au remarcat că artistul era un instrument de „soft power” pentru propaganda Rusiei în statele din fosta Uniune Sovietică. De asemenea, au constatat că, prin concertele pe care le susținea în mod regulat în Crimeea, acesta susținea politica de agresiune a statului rus, notează Deutsche Welle.

Artistului rus i-au fost aplicate interdicții de intrare în țară în Letonia și Estonia. De asemenea, și autoritățile din Ucraina l-au declarat drept o amenințare la adresa securității țării.

Kirkorov a câștigat mai multe premii de-a lungul carierei sale, inclusiv titlul de „Artist al Poporului din Rusia” în 2008. În ciuda succesului său, acesta este catalogat drept o figură controversată. În 2019, el a fost criticat pentru că a interpretat un cântec la un concert din Azerbaidjan care a fost perceput ca fiind o batjocură la adresa genocidului armean. Recent, el a făcut parte dintr-un grup de vedete din industria rusă de divertisment care a fost criticat pentru că a participat la o petrecere controversată la Moscova.