Reacția Ministerului Mediului la decizia UE de a debloca exporturile de deșeuri metalice pentru R. Moldova
„Este o decizie suverană a UE”, așa comentează Ministerul Mediului deblocarea exportului de deșeuri metalice din UE către R. Moldova.
Într-un răspuns pentru Ziarul de Gardă, Inga Bînzari, consultant principal în cadrul Ministerului Mediului, a subliniat că poziția instituției referitoare la modificarea regulamentului Comisiei Europene este următoarea:
„Este o decizie suverana a UE, care presupune permiterea exportului din UE a diferitor tipuri de deșeuri, cu valoare economică, pentru a fi valorificate prin reciclare și producerea de alte mărfuri, în țările cu care aceasta are relație comencială și permit importul de anumite categorii de deșeuri, conform legislației naționale a fiecărei țări”.
Republica Moldova va putea relua importurile de deșeuri metalice din Uniunea Europeană, începând de astăzi, 1 aprilie 2022. Potrivit documentului publicat pe pagina Comisiei Europene, anexa la Regulamentul Comisiei Europene în acest domeniu a fost modificată, la solicitarea mai multor Guverne, inclusiv al R. Moldova, așa încât să permită exporturile de deșeuri metalice, precum și ale altor tipuri de deșeuri.
UE a interzis exportul de metale uzate spre Republica Moldova în octombrie 2021. Guvernul de la Chișinău, mai exact Ministerul Mediului, a expediat o scrisoare Comisiei Europene, în care a solicitat reluarea exporturilor, argumentând că ar fi vorba despre niște neconcordanțe între legislația națională și cea europeană. În acest fel, Executivul și-a atras critici pentru că unicul beneficiar al metalelor uzate este Uzina Metalurgică Moldovenească de la Rîbnița, controlată de regimul de la Tiraspol și unul dintre cei mai mari finanțatori ai regiunii separatiste.