Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția MAEIE la declarațiile autorităților…

Reacția MAEIE la declarațiile autorităților ruse cu privire la deportările staliniste și la rolul bisericii în societate

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit cu o reacția după ce autoritățile ruse au făcut mai multe declarații cu privire la evenimentele organizate pe 6 iulie cu scopul de a comemora victimele deportărilor staliniste, dar și cu privire la scandalul iscat între mitropolia Moldovei și cea a Basarabiei.

Astfel, MAEIE a numit declarațiile despre deportările de pe teritoriul de atunci al R. Moldova „complet inacceptabile”, fiind, potrivit Ministerului, „o încercare de distorsionare a evenimentelor istorice tragice prin care a trecut țara noastră”. În această ordine de idei, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene solicită „insistent” autorităților ruse să se abțină de la comentarii sau interferențe în treburile interne ale R. Moldova, „inclusiv în problemele bisericești și în istoria noastră”.

„Acțiunile din acea perioadă au provocat suferințe îndelungate poporului nostru. Invităm reprezentanții ambasadei ruse să viziteze, între orele 8.30 și 21.00, vagoanele instalate în PMAN ca să discute cu istoricii de gardă – profesori universitari, cercetători științifici, specialiști din domeniu pentru a afla adevărul istoric despre foametea indusă de sovietici și deportările masive în Gulag”, se arată în mesajul MAEIE.

Declarațiile vin după ce pe pagina de Telegram a Ambasadei Federației Ruse în R. Moldova a apărut un comentariu, prin care au numit evenimentele comemorative drept „luna rusofobiei deghizată în lupta împotriva totalitarismului”.

„Este indicativ faptul că organizatorii a tot felul de „instalații”, expoziții, producții scenice și cinematografice îi omagiază călduros pe colaboratorii români ai Germaniei hitleriste. Aceștia păstrează tăcerea asupra atrocităților comise de aceștia în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Îi denigrează în mod deliberat pe soldații Armatei Roșii care au luptat împotriva lor. În acest context, dorim să amintim consecințele tragice ale represiunilor regimului Antonescu împotriva civililor din Moldova sovietică”, au scris atunci cei de la Ambasadă.

Totodată, MAEIE a comentat și declarațiile purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, care a învinuit autoritățile de la Chișinău că „contrar dispozițiilor Constituției, permite intervenția în treburile confesiunilor”, indicând din nou spre România: „Biserica Ortodoxă Română, pe de altă parte, se bucură de sprijinul necondiționat al conducerii moldovenești. În ciuda protestelor comunității locale, autoritățile lucrează la transferul clădirii istorice a Bibliotecii Naționale către Mitropolia Basarabiei”, a menționat aceasta.

Drept răspuns, MAEIE au subliniat importanța faptului ca biserica „să promoveze valorile creștine ale păcii și unității în societatea noastră, și nu războiul și agresiunea”.

Declarațiile Mariei Zaharova au fost făcute ce după Mitropolia Basarabiei a acuzat Mitropolia Moldovei că ar fi „subordonată centrului de putere de la Moscova, fiind infiltrată de reprezentanți ai serviciilor secrete ale Federației Ruse”.