Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Reacția lui Dmitri Torner, afaceristul…

Reacția lui Dmitri Torner, afaceristul pro-rus, cu mai multe identități, condamnat anterior și care a evadat de la pușcărie, numit vicepreședinte al Comitetului Național Olimpic și Sportiv al Republicii Moldova

Colaj ZdG
Colaj ZdG

Recent, Ziarul de Gardă a publicat un articol în care scria că Dmitri Torner, președintele Federației de Biatlon a Republicii Moldova, a fost ales miercuri, 29 noiembrie, în funcția de vicepreședinte al Comitetului Național Olimpic și Sportiv al Republicii Moldova, pe domeniul economie și relații externe. Același Torner, cu un alt nume de familie însă, Necrasov, potrivit ex-purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne din Ucraina, Artem Șevcenko, fiind condamnat la 11 ani de închisoare în Moldova pentru escrocherie, a evadat din penitenciar, ulterior, a schimbat mai multe identități, iar în 2019 a candidat la alegerile parlamentare din Ucraina pe listele unui partid pro-rus, „Platforma de Opoziție – Pentru Viață”, fiind al 44-lea pe listă.

Până la publicarea articolului, Torner nu a venit cu un răspuns la întrebările adresate de ZdG. La scurt timp însă, noul vicepreședintel al Comitetului Național Olimpic și Sportiv al Republicii Moldova a venit cu o reacție.

La scurt timp de la publicarea articolului, Dmitri Torner a venit cu un răspuns, punctând că organele de drept din nicio țară nu au pretenții față de persoana lui.

Organele de drept din Moldova, din Ucraina, din alte țări nu au pretenții față de mine. Informații despre acest lucru există în mass-media”, a menționat Torner.

La întrebarea privind afacerile în care este implicat și care i-ar putea permită să susțină financiar sportivii din țara noastră, așa cum a punctat Juravschi, Torner nu a precizat nici nume de firme, nici domenii. Acesta a menționat însă că nu exclude că ar putea sprijini financiar sportivii, dar că sarcina lui este, de fapt, de a atrage investitori.

În funcția de vicepreședinte al CNOS, atât eu, cât și domnul Juravschi, subliniez faptul că sarcina principală este de a lucra cu investitorii și partenerii pentru dezvoltarea sportului și a infrastructurii sportive în Moldova. Eu nu exclud sprijinul cu finanțele mele personale, dar consider că atragerea investitorilor este sarcina mea principală în noua funcție, așa cum a fost anunțat la Adunarea Generală a CNOS. Trebuie să dezvoltăm noi modele de lucru cu investitorii și sponsorii. Aceștia trebuie să dorească să investească în dezvoltarea infrastructurii sportive. Investiții, parteneriat, cooperare, beneficii reciproce – acesta este algoritmul strategiei noastre de scalare a sportului moldovenesc. Infrastructura sportivă, accesibilitatea acesteia pentru antrenamente, popularizarea sportului sunt garanția noastră pentru victoriile viitoare. Colaborarea cu investitorii și sponsorii, creșterea numărului de competiții naționale sunt aspectele asupra cărora intenționez să mă concentrez în noua mea poziție, așa cum am anunțat la Adunarea Generală”, a adăugat Torner.

Întrebat dacă nu consideră că ar putea compromite imaginea Comitetului Național Olimpic și Sportiv, noul vicepreședinte al CNOS a mai spus că el crede că va aduce doar beneficii atât organizației, cât și sportului moldovenesc.

Cred că voi aduce beneficii atât CNOS, cât și sportului moldovenesc, deoarece sunt în contact cu mulți oameni de afaceri din Europa și vreau să folosesc aceste oportunități pentru a atrage investiții în Moldova. În special, dezvoltarea infrastructurii sportive are un efect multiplicativ, deoarece include turismul de eveniment, noi locuri de muncă, dezvoltarea întreprinderilor, precum și o nouă infrastructură socială. Toate acestea, în combinație, pot da un impuls suplimentar dezvoltării economiei republicii. Voi fi bucuros să lucrez împreună cu alte federații sportive, CNOS, parteneri pentru a crea noi oportunități pentru întărirea imaginii sportive a Moldovei”, a punctat Torner.

UPDATE/ Un afacerist pro-rus, cu mai multe identități, condamnat anterior și care a evadat de la pușcărie, numit vicepreședinte al Comitetului Național Olimpic și Sportiv al Republicii Moldova

Dmitri Torner, președintele Federației de Biatlon a Republicii Moldovaa fost ales miercuri, 29 noiembrie, în funcția de vicepreședinte al Comitetului Național Olimpic și Sportiv al Republicii Moldova, pe domeniul economie și relații externe.

Același Torner, cu un alt nume de familie însă, Necrasov, potrivit ex-purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne din Ucraina, Artem Șevcenko, a fost condamnat la 11 ani de închisoare în Moldova pentru escrocherie, a evadat din penitenciar, ulterior, a schimbat mai multe identități, iar în 2019 a candidat la alegerile parlamentare din Ucraina pe listele unui partid pro-rus, „Platforma de Opoziție – Pentru Viață”, fiind al 44-lea pe listă.

Contactat de ZdG, Nicolae Juravschi, președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova, a menționat că nu cunoaștea despre trecutul lui Torner și că tot ce contează e ca acesta, fiind om de afaceri, să îi susțină financiar. „Aici e toată miza, a punctat Juravschi.

Prieteni, doresc să vă salut, fiind acum într-o nouă funcție. Astăzi am fost ales vicepreședinte al Comitetului Național Olimpic și Sportiv al Republicii Moldova, pe domeniul economie și relații externe. Am intrat în marea familie sportivă în luna ianuarie 2021, în calitate de președinte al Federației de Biatlon a Republicii Moldova. […] Astăzi, pentru mine începe o nouă etapă. Sper să fie la fel și pentru sportul moldovenesc”, a menționat Dmitri Torner pe pagina de Facebook creată recent, la 29 noiembrie, la scurt timp după desfășurarea Adunării Generală Ordinare a Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova în care a fost ales vicepreședinte.