Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Reacția Kremlinului după ce Erdogan…

Reacția Kremlinului după ce Erdogan a cerut Rusiei să returneze Ucrainei peninsula Crimeea

Sursa foto: ria.ru

Rusia nu este deloc de acord cu declarațiile președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care a spus recent că peninsula Crimeea ar trebui să revină sub controlul Ucrainei, a subliniat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează Reuters.

Peskov a declarat că acesta este punctul în care „opiniile noastre sunt total divergente” cu Turcia, dar Moscova va continua să își explice poziția „prietenilor noștri turci”.

Rusia a preluat controlul Crimeei de la Ucraina și a anexat-o ilegal în 2014.

Erdogan a declarat săptămâna aceasta că sprijinul Turciei pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei este de neclintit, iar revenirea Crimeei a fost o cerință a dreptului internațional.

„Anexarea Crimeii, împotriva căreia Turcia s-a pronunţat de la început şi pe care nu a recunoscut-o niciodată, a adâncit şi mai mult „durerea” populaţiei turcofone din peninsulă, tătarii din Crimeea”, a declarat președintele turc într-un mesaj video transmis în cadrul celui de-al patrulea congres al liderilor Platformei tătare din Crimeea, care are loc miercuri la Kiev, potrivit Unian.

„Returnarea Crimeii Ucrainei este o obligaţie în temeiul dreptului internaţional”, a insistat Erdogan.

În discursul său, preşedintele turc a evocat deportarea tătarilor din Crimeea din ordinul dictatorului Iosif Stalin, de la care s-au împlinit 80 de ani în luna mai.

Aproximativ 190 000 de tătari, întreaga populaţie turcofonă din peninsula Crimeea, tradiţional musulmană, au fost deportaţi în Asia Centrală în anul 1944 şi nu s-au putut întoarce decât după obţinerea independenţei de către Ucraina în 1991.