Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Reacția Judecătoriei Chișinău, după ce…

Reacția Judecătoriei Chișinău, după ce avocatul lui Iurie Roșca a acuzat-o pe magistrata Ana Cucerescu de exces de putere și de „existența unui interes personal”

Foto: ZdG

Judecătoria Chișinău a venit cu o reacție după ce, pe 25 iunie 2024, prin intermediul rețelelor de socializare, avocatul Iulian Rusanovschi a criticat dur activitatea magistratei Ana Cucerescu, după ce aceasta, potrivit lui, nu ar fi acceptat un extras medical care ar justifica lipsa clientului său, politicianul Iurie Roșca, în cadrul ședinței.

Potrivit comunicatului emis de instituție, declarațiile apărătorului lui Iurie Roșca, Iulian Rusanovschi, nu corespund adevărului.

„Referitor la declarațiile apărătorului precum că la ședința de judecată din 18 iunie 2024 inculpatul nu s-a putut prezenta, deoarece era internat în spital și judecătorul a dispus aducerea silită a acestuia, în pofida faptului că apărarea a prezentat extrasul medical cu privire la internare, aducem la cunoștința publicului că informația răspândită nu corespunde realității și nu a fost prezentat niciun act confirmativ, or, prezentarea lor a fost pusă în sarcina atât a apărării, cât și a acuzării”, susține Judecătoria Chișinău.

Rusanovschi a mai învinuit-o pe magistrată de comportament inadecvat, lipsă de imparțialitate, „trunchiere a textelor în sentințe și răstălmăcirea probelor în sensul „demonstrării” vinovăției inculpaților”.„Aceste acțiuni sunt ilegale și reprezintă exces de putere, dar și existența unui interes personal al magistratei Ana Cucerescu”, se arată în postarea avocatului, care consideră că judecătoarea „are ordin” de a-l condamna pe Iurie Roșca.

În comunicatul său, Judecătoria Chișinău neagă și aceste acuzații.

„Informația răspândită nu corespunde realității. Acuzațiile împotriva judecătorului sunt nule și neavenite, or publicarea intenționată a acestora pe rețelele de socializare, prejudiciază imaginea Judecătoriei Chișinău, precum și știrbește din autoritatea întregului sistem judecătoresc al Republicii Moldova, la general.  Reținem că declarațiile prin care se discreditează public sunt lipsite de substrat factologic, constituie  prezentarea nereală şi tendențioasă a informațiilor”, conchide Judecătoria Chișinău.

Avocatul Iulian Rusanovschi apără interesele lui Iurie Roșca, fost deputat și vicepremier pe problemele combaterii corupţiei din perioada comunistă, învinuit de trafic de influență. Cauza se află în examinare la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, din data de 8 iunie 2018.

În cadrul dosarului, din 2018 și până în prezent, au avut loc 59 de ședințe de judecată, dintre care 15 au fost desfășurate de judecătoarea Ana Cucerescu. Majoritatea ședințelor, după cum se arată în comunicatul emis de Judecătoria Chișinău, au fost amânate din lipsa participanților la proces, din lipsa inculpatului în ședința de judecată sau a cererilor de amânare a ședințelor de judecată din partea apărătorilor.