Reacția IMU la scrisoarea medicilor reanimatologi, în care semnalează despre reducerile salariale „considerabile”
„Nu e vorba de micșorarea salariului. Salariul care este prevăzut în conformitate cu legislația în vigoare a fost achitat”, precizează Mihail Ciocan, directorul Institutului de Medicină Urgentă (IMU), cu referire la scrisoare medicilor reanimatologi, în care atenționează asupra reducerilor salariale „considerabile”. Solicitat de Ziarul de Gardă, directorul instituției explică că, de fapt, salariile personalului medical din secția reanimare a fost redus din contul adaosului suplimentar alocat, de la începutul pandemiei, din contul instituției medicale.
Mihail Ciocan, directorul IMU, susține salariile personalului medical din cadrul secției de reanimare au fost reduse din contul unor alocări suplimentare oferite de instituție. Astfel, în contextul în care, la moment, instituția medicală înregistrează datorii, Consiliul de Administrare a IMU a luat decizia de a micșora cu 75% adaosul salarial oferit medicilor pe timp de pandemie din contul instituției.
„La începutul pandemiei pentru a motiva doctorii, asistenții medicali și infermierii care lucrează în secția reanimare Covid-19, unde într-adevăr era mare, noi am decis, la Consiliul de Administrare, să alocăm, pe lângă ceea ce a dat statul 100% adaos la salariu pentru doctorii care lucrează cu Covid-19, să le mai dăm din sursele IMU, de fapt, preluate de la indicatorii de performață de pe alte secții, încă 100%. Deci ei, din aprilie până în aprilie anul acesta, pentru norma norma de lucru pe care o făceau ei, primeau 300%, trei salarii, la doctorii asta ar fi între 40-50 de mii de lei. Și acum, noi, evident că am intrat și în niște datorii și ca să micșorăm aceste datorii s-a decis, iarăși la Consiliul de administrare, că vom motiva acești doctori care sunt antrenați în secția reanimare cu Covid, dar numai cu 35%, adică am micșorat de la 100% la 35%. Ei acum au primit salariul 235% față de normă”, a explicat Mihail Ciocan.
Totodată, directorul spitalului susține că un alt aspect pentru ca s-a decis micșorarea adaosului salarial pentru medicii reanimatologi este reducerea numărului de pacienți, dar și faptul că, odată cu vaccinarea personalului medical, riscul de infectare cu Covid-19 a scăzut semnificativ.
„Al doilea aspect, dacă înainte, în secția de reanimare erau deserviți în jur de 60 de pacienți, acum, la moment, avem dor 24 de pacienți. Și al treilea aspect, înainte de vaccinare, evident că toți doctorii care lucrează în secția de reanimare Covid erau supuși unui risc foarte înalt de îmbolnăvire. Deci acum, după ce practic 90% din tot personalul din reanimare au fost vaccinați, riscul de contaminare a scăzut semnificativ. Și acesta a fost încă un motiv pentru a scădea volumul de finanțe alocat pentru remunerarea acestor doctorii. Și al patrulea motiv. În secția reanimare Covid, doctori, asistente medicale și infermiere deservesc 120 de oameni. Dar noi în total, în Institut, avem 1800 de oameni, care de fapt, și ei contactau uneori cu pacienții Covid. Și ei spuneau: „Voi ați luat banii de la noi, de la indicatorii de performanță, și le-ați dat la cei din reanimare. Bine, o lună, două, trei, dar nu pentru toată perioada”. Iată care care au fost, de fapt, motivele. Nu e vorba de micșorarea salariului. Salariul care este prevăzut în conformitate cu legislația în vigoare a fost achitat, doar că ei voiam încă 100% și pe viitor să le dăm. Acum, instituția medicală nu are posibilitate din punct de vedere economic”, a punctat directorul IMU.
Într-o scrisoare care datează din 11 mai, semnată de 19 medici reanimatologi din cadrul IMU, care luptă în prima linie cu virusul Covid-19, angajații medicali se arată indignați de reducerea „neîntemeiată și considerabilă” a salariului medicilor din secția reanimare, dar și semnalează despre alte posibile micșorări salariale. În acest context, medicii au venit cu o scrisoare în adresa autorităților.