Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția Federației de Judo cu…

Reacția Federației de Judo cu referire la participarea sportivilor din R. Moldova la „versiunea rusească” a Jocurilor Olimpice

Sportivii moldoveni cu drapelul național la ceremonia de deschidere a Jocurilor de la Kazan. Captură de ecran: Nokta

Federația de Judo a R. Moldova declară că informația apărută în presă cu privire la faptul că un sportiv al Lotului Național a participat la competițiile BRICS din Kazan ‒ o „alternativă rusească” a Jocurilor Olimpice, este falsă și eronat.

Potrivit unei postări a Federației Naționale de Judo, instituția nu a delegat nici un sportiv pentru a aprticipa la evenimentul din Rusia.

„Federația Națională de Judo nu a delegat și nici într-un caz nu a înregistrat un sportiv al selecționatei naționale la evenimente sportive din Rusia”, punctează Federația de Judo a R. Moldova.

Mai mulți sportivi din R. Moldova participă la Jocurile BRICS, pe care Rusia le găzduiește înaintea Olimpiadei de la Paris, la care nu participă ca stat. Potrivit Europa Liberă, cei șase sportivi au mers în Rusia fără avizul autorităților, iar reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării al R. Moldova (MEC) anunță că au dispus inițierea unei anchete interne, iar în urma acestui incident, federațiile de sport riscă reducerea sau sistarea finanțării.

Ediția din acest an a Jocurilor BRICS are loc în orașul Kazan din Republica Tatarstan a Federației Ruse, între 12 și 23 iunie.

Șase sportivi reprezintă „naționala” R. Moldova la aceste competiții. Trei – la sambo (Vera Zorea, Evelina Cazacu, Ana-Maria Vaculovschi), una – la gimnastica ritmică (Elina Tarleva), unul – la judo (Valeri Muravski) și încă o sportivă – la proba de belt wrestling (Victoria Bolohan), scrie Europa Liberă.

După ce informațiile au apărut în presă, Ministerul Educației și Cercetării al R. Moldova (MEC) anunță că s-a autosesizat „cu privire la presupusele participări ale sportivilor moldoveni la așa-zisele competiții BRICS, organizate în orașul Kazan, Rusia” și a cerut explicații de la federațiile de sport, care riscă reducerea sau sistarea finanțării.