Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția Direcției pentru Exploatarea Imobilului…

Reacția Direcției pentru Exploatarea Imobilului după o decizie a primei instanțe în litigiul cu „Gările Auto Moderne” și apelul întreprinderii către reprezentanții companiei private

Sursa foto: Colaj ZdG

Administratorul interimar al Întreprinderii de Stat „Direcția pentru Exploatarea Imobilului”, Sergiu Stoian, a venit cu o reacție, după o hotărâre a Judecătoriei Chișinău în scandalul legat de „Gările Auto Moderne”. Acesta susține că dispoziția primei instanțe se referă doar la „rectificarea provizorie a conținutului Registrului bunurilor imobile, fără a viza dreptul de gestiune economică al întreprinderii” și că „până în prezent nu a fost emisă nicio hotărâre judecătorească irevocabilă care să anuleze dreptul de gestiune economică al Î.S. „Direcția pentru Exploatarea Imobilului”.

În context, responsabilii din cadrul Î.S. „Direcția pentru Exploatarea Imobilului” fac apel către reprezentanții din cadrul S.R.L. „Gările Auto Moderne” „de a nu opera cu interpretări eronate ale legii, să asigure respectarea dispozițiilor actelor administrative individuale care-i vizează și să înceteze actele de deposedare și tulburare a posesiei bunurilor aflate în gestiunea economică” a întreprinderii de stat.

„(…) În legătură cu Încheierea judecătorească din 25 octombrie 2024, notăm că aceasta a fost emisă dincolo de limitele cadrului legal care ar permite instanței să dispună rectificări provizorii în Registrul bunurilor imobile. Hotărârea a fost luată fără a evalua, măcar preliminar, admisibilitatea acțiunii de contencios administrativ pe fond, ceea ce considerăm a fi o încălcare gravă a legislației în vigoare (…).

Subliniem că Î.S. „Direcția pentru Exploatarea Imobilului” a dobândit dreptul de gestiune economică asupra întregului complex unic al gărilor și stațiilor auto din R. Moldova în temeiul Ordinului Agenției Proprietății Publice („APP”) nr. 241 din 12.08.2024, care este un act administrativ valabil, fiind parte a procedurii administrative inițiate de către APP prin notificarea de rezoluțiune nr. 09-05-3152 din 17.05.2022 a Contractului de parteneriat public-privat nr. 03/09 din 17.12.2018 încheiat cu S.R.L. „Gările Auto Moderne”.

Dreptul de gestiune economică asupra acestor bunuri imobile a fost dobândit efectiv din momentul emiterii și comunicării Ordinului APP nr. 241 din 12.08.2024, și nu din momentul înregistrării dreptului în Registrul bunurilor imobile. Aceasta deoarece, conform art. 510 alin.(2) Cod civil, înscrierea în registrul de publicitate ca efect de dobândire a unui drept este obligatorie doar în cazul transmiterii dreptului de proprietate. Din punct de vedere legal, pentru dobândirea altor drepturi, cum ar fi dreptul de gestiune economică, înscrierea în registrul de publicitate nu este necesară.

De la finele lunii august 2024, dreptul de gestiune economică asupra acestor bunuri a fost înscris în Registrul bunurilor imobile în favoarea Î.S. „Direcția pentru Exploatarea Imobilului”, fapt ce se confirmă din informațiile disponibile în registru. Până în prezent, nu a fost emisă nicio hotărâre judecătorească irevocabilă care să anuleze dreptul de gestiune economică al Î.S. „Direcția pentru Exploatarea Imobilului”, se spune într-o declarație transmisă Ziarului de Gardă.

Ziarul de Gardă a scris că pe 25 octombrie, la două luni după ce Agenția Proprietății Publice (APP) a inițiat procedura de preluare unilaterală a gărilor și stațiilor auto, Judecătoria Chișinău a pronunțat o hotărâre în ligitiul cu „Gările Auto Moderne”. Instanța a decis că dreptul de gestiune economică, înscris în Registrul bunurilor imobile după Întreprinderea de Stat „Direcția pentru Exploatarea Imobilului”, va fi reînscris provizoriu după firma „Gările Auto Moderne”,„până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti în prezenta cauză”.

Deși directorul APP, Roman Cojuhari, afirmă că statul va gestiona în continuare activele administrate anterior de SRL „Gările Auto Moderne”, reprezentantul firmei private susține că acest lucru îi revine companiei.

Într-un comentariu pentru ZdG, directorul APP, Roman Cojuhari, a calificat hotărârea instanței drept „rușinoasă”, menționând că aceasta este „un atac clar împotriva statului și a cetățenilor R. Moldova”. Potrivit lui, decizia a fost atacată la Curtea de Apel Chișinău. De cealaltă parte, reprezentantul companiei „Gările Auto Moderne”, avocatul Andrei Iosip, a spus că încheierea din 25 octombrie a Judecătoriei Chișinău este „obiectivă și legală”. Întrebat cine va gestiona activele, apărătorul a menționat că firma „Gările Auto Moderne”.

„(…) Noi considerăm că în urma acestei încheieri, atât timp cât dreptul de gestiune urmează a fi reînscris după SRL „Gările Auto Moderne”, cu drept de gestiune este înzestrată firma „Gările Auto Moderne” (…). Încheierea nu prevede și nu se referă exclusiv la gestiune (…).

(…) Instanța a stabilit că deciziile I.P. „Cadastrul Bunurilor Imobile” de radiere a dreptului de gestiune economică, înscris după „Gările Auto Moderne”, s-a făcut cu încălcarea prevederilor legislației relevante, care prevede că radierea dreptului înregistrat în Registrul bunurilor imobile, în situația rezoluțiunii unilaterale a unui contract, se face doar cu acordul titularului („Gările Auto Moderne” SRL) sau când lipsește consimțământul, sau acordul titularului se face în baza unei hotărâri judecătorești.

La caz, această radiere s-a făcut și în lipsa hotărârii judecătorești și în lipsa acordului SRL „Gările Auto Moderne”. Prin urmare, instanța a stabilit că sunt suspiciuni de ilegalitate rezonabile ale acestor decizii emise prin comportament concludent. În virtutea prevederilor Codului administrativ, a suspendat executarea acestor decizii, cu întoarcerea executării acestora pe parcursul procesului de judecată (…).

Aceasta este o încheiere de aplicare a măsurilor de asigurare, nu este o hotărâre pronunțată pe fondul cauzei. Este doar o măsură de asigurare pe perioada litigiului. Fondul cauzei urmează a fi examinat și instanța se va expune printr-o hotărâre de judecată (…). Este o decizie obiectivă și legală (…)”, a menționat avocatul pentru ZdG.

Oleg Tofilat, expert în politici economice în cadrul Centrului pentru Politici Europene, a explicat pentru ZdG că decizia instanței „nu va avea implicări practice”.

„Este un proces de judecată mai sofisticat. Instanța s-a pronunțat asupra unor măsuri de asigurare (…). Din punct de vedere al consumatorului de rând (al consumatorului și al operatorului de transport) nu există niciun fel de premisă că se va schimba ceva (…). Această decizie nu va avea implicări practice”, a subliniat Oleg Tofilat.