Reacția ANSA la acuzațiile din partea foștilor angajați despre „management ilegal” și „monopol artificial”. „Atacuri concertate care au un puternic substrat politic”
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) respinge acuzațiile a trei foști angajați care au organizat un briefing de presă în care au acuzat conducerea instituției publice, în special, directorul Radu Musteață, că au fost concediați ilegal. Foștii angajați au menționat că directorul ANSA „practică un management abuziv și ilegal” și că Radu Musteață ar fi favorizat unii agenți economici pentru a crea o situație de monopol.
„Nu există segment în domeniul ANSA care nu ar fi afectat de acțiunile frauduloase a lui Radu Musteață”
În dimineața zilei de miercuri, 10 aprilie, în cadrul unui briefing de presă, trei foști angajați ai ANSA au lansat mai multe critici și acuzații către instituție, în special, în adresa directorului Radu Musteață.
„Nu există segment în domeniul ANSA care nu ar fi afectat de acțiunile frauduloase a lui Radu Musteață. Pe domeniul produselor de uz fitosanitar și fertilizant, acesta, pe răspundere personală a admis importul unor pesticide în cantitate de 1330 de litri, care la acel moment era radiat din registrul produselor de uz fitosanitar, ca fiind interzis spre utilizare, conform cerințelor Uniunii Europene. Produsul era expirat din 2019. Acest lot a fost refuzat spre import, până la numirea lui Radu Musteață în funcție”, a declarat fosta angajată ANSA, Cristina Grădinaru.
Solicitat de ZdG pentru o reacție, șeful direcției comunicare cu mass-media, Sergiu Sîrghi a menționat că ANSA își rezervă dreptul să nu comenteze declarațiile foștilor angajați. „Fiecare om are dreptul să-și expună viziunea sa asupra oricărui conflict, dar agenția nu comentează asemenea declarații”.
La scurt timp, însă, ANSA a venit cu o reacție de la acuzațiile din partea foștilor angajați.
„Respingem categoric toate acuzațiile care ni se aduc”
„Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor(ANSA) este instituția care protejează interesele consumatorilor, nu tolerează corupția, iar dezinformările care apar în spațiul public din partea ex-angajaților ANSA, nu corespund adevărului! Respingem categoric toate acuzațiile care ni se aduc și vom acționa în consecință, față de toți cei care distribuie falsuri! În ultimul timp, observăm că s-au întețit atacurile ”concertate” care au un puternic substrat politic asupra conducerii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor”, se arată în comunicatul ANSA.
Instituția a subliniat că „în cadrul instituției s-a inițiat implementarea unor reforme reale, structurale, care au redus din birocrație, au dus la eficientizarea activității autorității, astfel încât să respecte toate standardele Uniunii Europene (UE). Prioritară rămâne lupta cu corupția din sistem, iar transparența și integritatea sunt alte elemente importante pe care pune accent major ANSA în acțiunile sale. Astfel, datorită reformelor implementate s-au luat decizii cu impact cum ar fi: dreptul de a exporta în Uniunea Europeană, carnea de pasăre procesată, ouă de consum (categoria A), material săditor de nuc, material săditor de măr; s-a exclus birocrația și dublele certificări punându-se accentul pe controalele oficiale; procesul de eliberare a actelor permisive tip autorizație a fost digitalizat în totalitate și a fost lansat Sistemului Informațional Integrat pentru Siguranța Alimentelor E-ANSA; Planul de integritate, aprobat prin Ordinul directorului general al Agenției nr.452 din 26.11.2021 a fost implementat 98%”, comunică ANSA.