Reacția ANRE privind numirea conducerii temporare a companiilor energetice: „O astfel de inițiativă încalcă directivele UE”
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a analizat proiectul de lege care prevede instituirea unui mecanism de desemnare a conducerii temporare pentru întreprinderile energetice. Un proiect de lege în acest sens a fost înaintat de membrul Consiliului de Observatori de la Moldovagaz, Sergiu Tofilat, către președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian. ANRE susține că legislația actuală oferă soluții adecvate pentru asigurarea continuității activității Moldovagaz și că proiectul de lege propus nu este justificat.
ANRE subliniază că legislația actuală oferă soluții adecvate pentru asigurarea continuității activității Moldovagaz, inclusiv achiziția gazelor naturale. În această perioadă de interimat, Moldovagaz a continuat să procure gaze naturale conform cadrului legal în vigoare, fără a întâmpina dificultăți operaționale în acest sens.
„Proiectul de lege propus nu este justificat, întrucât cadrul legal existent garantează gestionarea eficientă a situațiilor de guvernanță corporativă fără a afecta funcționarea pieței energetice și fără a pune în pericol stabilitatea sectorului. Mai mult decât atât, o astfel de inițiativă încalcă directivele UE, or o astfel de modificare ar fi fără precedent nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru spațiul european. Orice derogare de la normele actuale trebuie să fie justificată clar, bine fundamentată și proporțională cu obiectivele urmărite, ceea ce nu este cazul în această situație”, se arată în comunicatul ANRE.
În același timp, potrivit agenției, atribuirea competenței ANRE de a desemna conducerea temporară a întreprinderilor reglementate ar crea un conflict de interese, punând în pericol poziția de arbitru imparțial al Agenției. ANRE are responsabilitatea de a monitoriza, reglementa și supraveghea activitățile din sectorul energetic, iar implicarea în decizii de management ar compromite obiectivitatea proceselor de reglementare.
„Reiterăm că, Agenția nu va comenta declarațiile politice sau discuțiile publice și rămâne angajată în exercitarea atribuțiilor sale cu responsabilitate, profesionalism și imparțialitate.”
Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori de la Moldovagaz, a scris pe 22 noiembrie, într-o postare pe Facebook că există riscul ca Moldovagaz să nu poată cumpăra gaze naturale.
„De două luni Moldovagaz este fără conducere. Din nouă membri ai Consiliului de Administrație a rămas doar un administrator aparent (interimar). Atribuțiile lui sunt limitate de regulament: poate lua decizii până la 11,5 milioane de lei (sau 0,1% din valoarea patrimoniului Moldovagaz. Orice tranzacție mai mare trebuie aprobată de Consiliul de Administrație, care nu există. Cu alte cuvinte, dacă cealaltă parte solicită aprobarea tranzacției, Moldovagaz este obligată s-o confirme în două săptămâni, dar nu o poate face pentru că nu are Consiliu de Administrație”, precizează acesta.
Potrivit lui Tofilat, au existat două soluții, una dintre care era ca reprezentanții concernului rus Gazprom să voteze candidații propuși de partea moldovenească. Gazprom a refuzat, încălcând statutul. A doua soluție, este să fie numită administrare externă, pentru a fi asigurată funcționarea normală a întreprinderii. Potrivit lui Tofilat, administrarea se instituie temporar, până când Gazprom va accepta votarea unui Consiliu nou, scrie IPN.
Sergiu Tofilat amintește că, în septembrie, a expediat un proiect de lege președintelui Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian. Inițiativa se referă la instituirea administratorilor temporari la întreprinderile energetice.
În acest context, Radu Marian a declarat pentru ZdG că, pentru modificarea legii, Parlamentul consideră că Ministerul Energiei ar trebui să vină cu propuneri.
Societatea pe Acţiuni „Moldovagaz” este una dintre cele mai mari întreprinderi din sectorul energetic al R. Moldova. Aceasta este compania fiică a concernului rus Gazprom.