Principală  —  IMPORTANTE   —   Răsturnare de situație în lupta…

Răsturnare de situație în lupta pentru prezidențiale. CUB îl acuză pe Octavian Țîcu de „șantaj politic și că ar fi docil guvernării PAS”

Captură de ecran/Privesc.eu

După ce duminică, 4 august, Blocul Politic „Împreună”, din care face parte și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), a anunțat că va fi reprezentat la alegerile prezidențiale de către Octavian Țîcu, astăzi Igor Munteanu a declarat că formațiunea CUB își retrage susținerea față de Țîcu pentru că ar fi „docil guvernării PAS și face jocuri de culise”.

Într-un briefing de presă, membrii CUB au anunțat despre mai multe disensiuni din cadrul Blocului „Împreună”, inclusiv șantajul politic.

„Considerăm că arta compromisului este un instrument foarte important pentru clasa politică și pentru societate, dar până la punctul în care se ajunge la lașitate, la renunțarea la principiile fundamentale pe care se clădește angajamentul nostru politic. Aduc aminte că în anul 2024 am acceptat să ne asociem unui bloc în formare, Blocul „Împreună”, față de care am avut multe așteptări. Am propus și am realizat în comun semnarea unui Pact pentru Europa. Totodată, am constatat cu regret că proiectul acestui bloc se confruntă cu importante disfuncționalități. În primul rând, ele sunt legate de anumite jocuri de culise și niște improvizații banale de jocuri pe temele cele mai importante.

Cele mai mari problemele ale Blocului „Împreună” sunt legate de probleme de șantaj, lucru pe care nu putem să-l acceptăm. În primul rând este vorba despre un șantaj legat de fuzionarea partidelor – noi nu putem să renunțăm la identitatea noastră liberală, de angajamentele față de partidele europene din care facem parte”, a specificat Munteanu.

Potrivit lui Munteanu, deciziile „Împreună” sunt luate de actori din afară , iar Octavian Țîcu ar fi controversat și docil guvernării PAS.

„În al doilea rând, am observat o practică vicioasă, în care decizii importante sunt insuflate, ori sunt influențate de către actori din afara blocului. De asemenea trebuie să menționăm că nu agreăm și nu acceptăm ideea desemnării unui candidat care să fie docil actualei puteri și guvernării monopoliste din R. Moldova, mă refer la PAS.

Membrii CUB nu acceptă în calitate de candidat o persoană ale cărei declarații creează controverse politice. Este un candidat conservator, să pornim de la aceasta. Și acest lucru contravine proiectului nostru de valori liberal-democratice, de unitate și coeziune națională”.

„În aceste condiții, CUB își retrage sprijinul pentru actualul candidat al Platformei DA și respectiv al Blocului, rezervându-și dreptul de a susține candidatul pe care și-l doresc și simpatizează membrii și simpatizanții CUB. Noi preferăm să ne păstrăm libertatea politică fără jocuri de culise sau influență din partea unor cercuri apropiate de actuala guvernare”, a specificat Munteanu.

Totodată, președintele CUB a anunțat că formațiunea sa se disociază de Blocul „Împreună”.

„Acest decizie ne desprinde definitiv de orice asociere la Blocul „Împreună”, a conchis acesta.

La 14 aprilie 2024, reprezentanții partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Platforma Demnitate și Adevăr (DA), Partidul Schimbării și Liga Orașelor și Comunelor au format blocul politic „Împreună”.

Blocul Politic „Împreună” a anunțat duminică, 4 august, că va fi reprezentat la alegerile prezidențiale de Octavian Țîcu. Atunci, reprezentanții au anunțat că alegerea candidaturii lui Țîcu s-a desfășurat în două tururi, iar ceilalți doi candidați au fost Ștefan Gligor, liderul Partidului Schimbării, și Igor Munteanu, președintele partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB).