Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Răspunsul Ucrainei la condițiile înaintate…

Răspunsul Ucrainei la condițiile înaintate de Putin pentru încetarea focului în Ucraina

Sursa foto: Reuters

Ucraina a respins condițiile de încetare a focului anunțate de președintele rus Vladimir Putin, catalogându-le drept „absurde” și afirmând că liderul de la Kremlin încearcă să inducă astfel în eroare puterile mondiale și să submineze eforturile reale de pace, scrie Reuters.

Ministerul ucrainean de Externe a descris cuvintele lui Putin ca fiind „declarații manipulatoare menite să inducă în eroare comunitatea internațională și să submineze eforturile diplomatice pentru a obține o pace dreaptă”.

„Este absurd ca Putin, care a planificat, pregătit și executat, împreună cu complicii săi, cea mai mare agresiune armată în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, să se prezinte ca un pacificator”, a adăugat ministerul.

În comentarii separate, consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat pentru Reuters că nu există „nicio posibilitate de a găsi un compromis” între declarația lui Putin și condițiile Ucrainei pentru a pune capăt războiului lansat de Rusia.

„El propune ca Ucraina să își recunoască înfrângerea. El propune ca Ucraina să cedeze legal teritoriile sale Rusiei. El propune Ucrainei să renunțe la suveranitatea sa geopolitică”, a declarat Podoliak prin Zoom, pentru Reuters.

Putin a vorbit în ajunul Summitului de Pace din Elveția, la care Kievul își va proma propriul plan de pace care cere retragerea totală a trupelor rusești, inclusiv de pe cele 18% din teritoriile sale ocupate în prezent de Rusia. Rusia nu a fost invitată la evenimentul elvețian, la care, potrivit Kievului, vor participa reprezentanți din peste 100 de țări și organizații, inclusiv mulți șefi de stat.

Podoliak consideră, deci, că Putin a încercat astfel să preia agenda de știri de la Ucraina prin discursul său chiar înainte de summit. Acesta a mai declarat că Moscova încearcă, de asemenea, să se prezinte lumii, și în special țărilor din „Sudul global”, ca fiind partea mai interesată de pace.

„Prin declarația lui Putin, Rusia face să pară că nu ei au fost cei care au început agresiunea… ci ca și cum ei propun pacea și Ucraina nu o dorește”, a spus el.

Podoliak a declarat că Ucraina dorește pacea, dar numai dacă Rusia va fi pedepsită în mod corect pentru agresiunea sa și dacă suveranitatea Ucrainei va fi respectată.

Rusia și-a anunțat condițiile de încetare a focului în Ucraina

Vladimir Putin a declarat că Rusia va opri ostilitățile și va porni discuții de pace dacă Ucraina va renunța la ambițiile sale de aderare la NATO. Totodată, liderul de la Kremlin vrea ca Ucraina să își retragă armata din patru regiuni ucrainene revendicate de Moscova. Aceste condiții sunt în total dezacord cu cele cerute de Ucraina.

Rusia controlează aproape o cincime din teritoriul ucrainean în al treilea an de război.