Răspunsul Curții de Apel la declarațiile PG privind amânările în dosarul lui Plahotniuc: Referirea procuraturii la tergiversarea procesului investigației fraudei bancare o considerăm deplasată și irelevantă
Curtea de Apel Chișinău a reacționat în urma comunicatului emis de Procuratura Generală prin care își exprimă îngrijorarea în legătură cu amânările recursului apărătorilor lui Vladimir Plahotniuc împotriva deciziei luate de prima instanță prin care a fost admis demersul procurorilor de arestare a fostului lider al PDM, precum și anunțarea acestuia în căutare.
Instanța de Apel susține că toate cele cinci ședințe de judecată au fost amânate la cererile avocaților, fiind admise de instanță nu în scop de tergiversare, dar „întru respectarea drepturilor procedurale, inclusiv dreptului la proces echitabil al participanților”.
„Considerăm că nu acțiunile magistraților Curții de Apel Chișinău servesc temei de oarecare suspiciuni și dau motive de îngrijorare, ci încercările persoanelor interesate sub diferite pretexte de a amâna examinarea cauzei respective”, susține Curtea de Apel.
Cât despre declarația PG privind tergiversarea procesului investigației fraudei bancare, în contextul duratei procedurii de examinare a recursului avocaților împotriva arestării preventive aplicate față de Plahotniuc Vladimir, instanța de Apel a consideră deplasată și irelevantă.
„La fel o catalogăm ca o încercare a organului de urmărire penală de a justifica durata termenului de investigare a fraudei bancare”, punctează Curtea.
În aceste clipe, la Curtea de Apel, după cinci ședințe amânate, se examinează recursul avocaților lui Vlad Plahotniuc, privind arestul fostului lider al democraților în dosarul în care e acuzat de escrocherie, spălare de bani, organizarea și conducerea unui grupul criminal.
Avocatul lui Vlad Plahotniuc, Lucian Rogac, a declarat pentru Ziarul de Gardă precum cu ședința s-ar desfășura cu numeroase încălcări, iar dreptul apărării nu s-ar fi respectat. Apărătorul ne-a mai comunicat că este convins precum că magistrații Curții de Apel vor menține decizia primei instanțe, întrucât asupra judecătorilor „se fac presiuni”.