Raportul final privind modul de reflectare a referendumului, aprobat de CA. Două posturi TV au fost amendate
În ședința de vineri, 1 noiembrie, membrii Consiliului Audiovizualului (CA) au aprobat Raportul final privind reflectarea referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024. Conform unui comunicat al instituției, controlul a vizat serviciile media audiovizuale de televiziune „Moldova 1”, „TV-Găgăuzia”, „Pro TV Chișinău”, „Canal Regional”, „ATV”, „Exclusiv TV”, „Jurnal TV”, „TVC 21”, „TV8”, „TVR Moldova”, „Cinema 1”, „N4”, „SOR TV”, „Drochia TV”, „Media TV”, „Axial TV”, „TV Elita”, „Studio L” și „R Live TV”, și a cuprins programele de știri și actualități, emisiunile de promovare electorală și dezbaterile electorale.
Durata de monitorizare a fost 20 septembrie – 20 octombrie 2024, aceasta fiind împărțită în patru perioade, după cum urmează: 20-29 septembrie – prima perioadă, 30 septembrie-06 octombrie – a doua perioadă, 7-13 octombrie – perioada a treia și 14-18 octombrie – perioada a patra.
Rezultatele controlului desfășurat au relevat că:
- participanții la referendum au înregistrat 233 de apariții (6,1%), fiind una din categoriile cu cele mai puține prezențe în subiectele de știri cu caracter electoral,
- volumul total de timp alocat participanților la referendum a fost de 54 minute și 16 secunde la toate cel 19 servicii media monitorizate, ceea ce constituie o pondere de 2,2% din durata totală a subiectelor cu caracter electoral difuzate;
- prin raportare la concurenții electorali, participanții la referendum au avut o vizibilitate mult mai redusă, fiind reflectați de aproximativ 10 ori mai puțin,
- serviciile media audiovizuale (SMA) naționale au difuzat 18 emisiuni de promovare electorală care au vizat referendumul constituțional,
- 9 SMA, din cele 10 care și-au asumat obligația organizării dezbaterilor electorale, au difuzat 26 de dezbateri care au vizat referendumul constituțional.
Membrul Consiliului Audiovizualului, Ruslan Mihalevschi, a afirmat că, în cadrul dezbaterilor de la „N4”, moderatoarea a avut o abordare părtinitoare față de însuși subiectul dezbaterilor, fapt care s-a manifestat prin modul în care au fost formulate întrebările. Conform acestuia, moderatoarea a operat cu afirmații „lipsite de bază factologică suficientă, jumătăți de adevăr” și, astfel, ar fi avantajat anumiți participanți la dezbateri, dar și ar fi contribuit la inducerea unor percepții greșit telespectatorilor, manipulând prin sugestie, cum ar fi:
„A apărut și mitul că odată cu aderarea la UE, țara noastră se va alătura și blocului NATO. Ce opinie aveți, ar trebuie să aderăm la acest bloc sau nu și dacă nu ar reprezenta un pericol în contextul când avem un război la hotar?”, „Cunoaștem că sunteți medic… cum vedeți accesul la îngrijiri medicale, odată cu integrarea în UE, fiindcă acolo totuși medicina este scumpă… și cum cetățenii noștri vor face față?”, „Săptămâna trecută, ambasadorul UE la Chișinău, J. Mazeiks, a menționat în cadrul unui interviu că vânzarea terenurilor agricole către străini poate fi un factor pozitiv pentru țara noastră. Ce opinie aveți? Cum vedeți ideea de a vinde pământurile străinilor?”, a spus el.
Orest Dabija, un alt membru al CA, a susținut că, în calitatea sa de cetățean, se aștepta ca în buletinele de știri să fie alocat mai mult timp subiectului referendumului republican constituțional. El s-a arătat nedumerit de faptul că furnizorii publici, „Moldova 1” și „TV-Găgăuzia”, au acordat timp insuficient reflectării acestuia – de exemplu, „Moldova 1” a alocat reflectării referendumului republican constituțional timp de o lună, cât a durat campania electorală, puțin peste 3 minute.
Membra CA, Tatiana Crestenco, a punctat că se aștepta ca durata alocată reflectării referendumului republican constituțional să fie una mai mare, astfel încât populația să fie informată suficient la acest capitol și să poată face o alegere în cunoștință de cauză. Postul TV „Moldova 1” a reflectat referendumul doar în perioadele I și III, iar „TV-Găgăuzia” – în II și III, ceea ce este absolut insuficient din partea unor furnizori publici, plătiți din bugetul de stat, în condițiile în care mulți cetățeni încă se informează preponderent de la TV și radio.
Pentru încălcarea prevederilor Codului electoral, aferente reflectării alegerilor de către instituțiile mass-media, posturile de televiziune „N4” și „TV-Găgăuzia” au primit amenzi a câte 5 000 de lei fiecare.