Principală  —  IMPORTANTE   —   Raportul Băncii Mondiale: Programul de…

Raportul Băncii Mondiale: Programul de compensații la energie a redus sărăcia la nivel național

Colaj ZdG

Programul de compensații la energie a redus sărăcia la nivel național cu 8,3 puncte procentuale, iar în zona de sud a țării, a redus sărăcia cu aproximativ 10 puncte procentuale. Acestea sunt constatările Băncii Mondiale într-un raport publicat recent despre asigurarea accesului populației la resurse energetice, informează Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Raportul sugerează, că Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice (FRVE) a amortizat în mod semnificativ impactul șocurilor prețurilor la resurse energetice asupra sărăciei și a împiedicat multe gospodării din clasa de mijloc să ajungă la sărăcie. Calculele preliminare indică faptul, că FRVE a redus impactul potențial asupra sărăciei din partea șocurilor prețurilor la energie în timpul sezonului de încălzire 2023-2024 cu aproximativ 8.3 p.p. sau cu 20% în ansamblu de la începutul programului de compensații.

„Lucrul bine făcut dă rezultate palpabile. Mă bucur să văd, că munca noastră asupra programului de compensații a reușit să ofere un impact considerabil în viața cetățenilor noștri. Reducerea sărăciei în rândul populației vulnerabile este unul din angajamente principale ale acestui Guvern și vom face și în continuare tot posibilul pentru a contribui la bunăstarea cetățenilor noștri”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

„În cadrul sondajului de opinie a cetățenilor asupra Programului de compensații „Ajutor la Contor” implementat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale în sezonul 2023-2024, au fost intervievate peste 600 de gospodării din întreaga țară, care au oferit următoarele date: Majoritatea respondenților sunt mulțumiți de mărimea compensațiilor primite (58%), evidențiind utilitatea și importanța acestuia în gestionarea costurilor lunare cu energia. Mai mult de jumătate dintre respondenți (63%) au afirmat că programul de compensații la energie a avut un impact pozitiv asupra bugetului gospodăriilor lor, contribuind la reducerea cheltuielilor lunare”, comunică ministerul.

De asemenea, în urma sondajului s-a constatat că principalele surse de încălzire pentru care respondenții chestionați în martie 2024 au depus cereri în cadrul programului de compensații sunt gaze naturale (58%), electricitate și combustibil solid (câte 26% pentru fiecare), încălzire centralizată (14%).

În sezonul rece 2023-2024 peste 792 000 de gospodării s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md pentru a beneficia de compensații la energie, sub formă de compensații în factură la gaz, electricitate și energie termică, dar și sub formă de plată monetară în valoare de 800 de combustibili solizi.