Raport Avocatul Poporului În 2022, R. Moldova a înregistrat unul dintre cei mai ridicați indicatori de mortalitate în accidente rutiere în comparație cu țările membre ale UE. Principalele cauze
În anul 2022, R. Moldova a înregistrat unul dintre cei mai ridicați indicatori de mortalitate în accidente rutiere în comparație cu țările membre ale UE (83 decese la 1 milion de locuitori), fiind depășită doar de România. Gravele accidente rutiere ce au afectat societatea pe parcursul anului 2023 au demonstrat atât „ineficiența prevederilor care reglementează răspunderea pentru încălcările în domeniul circulației rutiere, cât și a sistemului de sancționare a conducătorilor auto vitezomani și celor aflați în stare de ebrietate”.
Aceste aspecte au contribuit la creșterea alarmantă a sentimentului de insecuritate în traficul rutier, arată Raportul tematic complex „Dreptul la Viață, Sănătate, Siguranță și Securitate în Traficul Rutier”, elaborat de Avocatul Poporului.
Conform raportului, mai multe accidente rutiere grave care au avut loc în 2023 au bulversat societatea, printre care: accidentul rutier, care a avut loc pe drumul național R1 Chișinău – Ungheni – Sculeni – frontiera cu România (Bahmut), în care a fost tamponat o căruță, iar ca rezultat 4 peroane au decedat (inclusiv un copil de doar 3 luni), iar altele 2 au fost rănite grav; accidentul rutier grav în Sângera din mun. Chișinău, în care o fostă angajată a Poliției în stare de ebrietate alcoolică, a tamponat 3 pietoni.
„(…) Viteza excesivă a fost principala cauză pentru accidentele rutiere și decesele rezultate din acestea. Ponderea acestei cauze a crescut constant din anul 2018 până în anul 2022, de la aproape 26% la 35,5% în totalul accidentelor și de la 47% la aproape 53% din totalul deceselor. Această constatare a autorului se bazează pe datele statistice inițiale ale Poliției.
O altă problemă o constituie creșterea numărului de copii implicați în accidentele rutiere – de la 371 în anul 2018, la 480 în anul 2022 (+29%), în special, raportat la suta de mii de copii (+39%) de la 61,6 copii în anul 2018, la 85,8 în anul 2022 (constatări ale autorului conform rapoartelor Poliției ). Intensificarea lucrului educativ cu copiii, pe de o parte, și intervențiile de prevenire în rândul conducătorilor auto atât de sex masculin, cât și feminin pe de altă parte – vor constitui activități prioritare în următorii trei ani. Şi aici sunt elocvente ultimele cazuri, când în urma accidentelor rutiere au decedat copii, cum ar fi cazul bicicliștilor tamponați pe drumul public R6, soldat cu un deces și o rănire gravă sau decesul copilei de 12 ani sub roțile unui troleibuz în mun. Chișinău. Din totalul de persoane decedate ca şi rezultat al unei infracțiuni, fiecare a doua persoană a decedat în urma unui accident rutier (40,9%).
Prin urmare, rata accidentelor în R. Moldova se situează peste media tuturor țărilor UE, fiind triplă față de cea din țări precum Regatul Țărilor de Jos sau Germania și de 5 ori mai mare ca în Suedia sau Norvegia – țări cu cele mai mici rate de deces din lume în anul 2022 (…)”, menționează Avocatul Poporului într-un comunicat.
Potrivit raportului, circa 1,19 milioane de oameni mor anual în urma accidentelor rutiere, acestea fiind cauza principală de deces între copii și adulți cu vârste cuprinse între 5 și 29 de ani. Aproximativ 92% din decesele înregistrate la nivel mondial au loc pe drumurile din țările cu venituri mici și medii, chiar dacă acestea dețin doar aproximativ 60% din vehiculele lumii. Majoritatea victimelor sunt utilizatori vulnerabili ai traficului, iar acest aspect provoacă pierderi de până la 3% din Produsul Intern Brut.