Principală  —  IMPORTANTE   —   Rămâne Plahotniuc în continuare pe…

Rămâne Plahotniuc în continuare pe lista de restricții? Tribunalul UE anulează o decizie prin care oligarhul a fost sancționat pentru tentative de destabilizare a R. Moldova

Sursa foto: Colaj ZdG

Contestația fugarului penal Vladimir Plahotniuc împotriva deciziei Consiliului Uniunii Europene din mai 2023, prin care acesta a fost sancționat pentru tentative de destabilizare a R. Moldova, a fost admisă miercuri, 23 octombrie, de către Tribunalul Uniunii Europene. Totuși, pentru că hotărârea instituției nu este definitivă, oligarhul rămâne în continuare pe lista de sancțiuni a UE.

Informația că Plahotniuc a obținut câștig de cauză la Tribunalul UE a fost publicată de Europa Liberă Moldova. Ziarul de Gardă a analizat decizia Tribunalul Uniunii Europene și vă prezintă cele mai relevante informații.

Într-un comentariu pentru ZdG, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe al R. Moldova (MAE) au declarat că Plahotniuc „va rămâne în lista de sancțiuni a UE, inclusiv în baza deciziei din 2024 și a dovezilor adiționale”.

„Am văzut și noi decizia pe acest caz. Nu se cunosc mai multe detalii, dar e important de menționat aici că acest individ va rămâne în lista de sancțiuni a UE, inclusiv în baza deciziei din 2024 și a dovezilor adiționale. Sunt mai multe argumente și decizii ale Consiliului UE pe acest caz, astfel, nu toate căile de atac au fost epuizate”, susțin reprezentanții MAE.

Solicitat de ZdG, directorul de program în cadrul Promo-Lex, Vadim Vieru, a explicat că, în esență, Tribunalul a constatat că nu au fost respectate drepturile la apărare și la o protecție jurisdicțională efectivă în cadrul procedurii care a stat la baza măsurilor restrictive. De asemenea, Consiliul UE nu a prezentat suficiente dovezi pentru a justifica includerea lui Vladimir Plahotniuc pe listă, bazându-se pe surse indirecte, precum articole de presă.

„(…) Din motivarea actelor atacate reiese că înscrierea reclamantului pe listele în cauză s-a bazat exclusiv pe deciziile autorităților R. Moldova de a iniția anchete și proceduri penale împotriva sa (Vladimir Plahotniuc, n.red.) (…). Desigur, Consiliul nu s-a bazat în mod direct pe deciziile autorităților moldovenești, ci, în esență, pe articole de presă și comunicate ale autorităților de urmărire penală sau de investigare din R. Moldova (…).

Cu toate acestea, în opinia Curții, această situație nu poate, în speță, să exonereze Consiliul Uniunii Europene de obligația sa, atunci când întemeiază adoptarea sau menținerea unor măsuri restrictive pe o decizie a unui stat terț, de a verifica dacă această decizie a fost adoptată cu respectarea, în special, a dreptului la apărare și a dreptului la o protecție jurisdicțională efectivă în acest stat și de a preciza apoi, în actele de impunere a măsurilor restrictive, că s-a asigurat că decizia acestui stat pe care se întemeiază măsurile respective a fost adoptată cu respectarea acestor drepturi (…). În consecință, Curtea concluzionează că Consiliul nu și-a îndeplinit obligația de a motiva și anulează actele atacate în măsura în care acestea îl vizează pe reclamant”, se spune în hotărârea Tribunalului Uniunii Europene.

Pe 30 mai 2023, miniștrii de externe ai UE au adoptat o hotărâre prin care Ilan Șor, Gheorghe Cavcaliuc, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc și Igor Chaika au fost sancționați pentru acțiuni de destabilizare a R. Moldova, în baza unui regim de sancțiuni al UE, creat la propunerea ministrului român de Externe.

Măsura include interdicția de călătorie, înghețarea fondurilor și a resurselor economice, precum și interdicția de a pune fonduri și resurse economice la dispoziția persoanelor fizice și juridice, entităților sau organismelor responsabile de acțiuni sau politici care subminează sau amenință suveranitatea și independența R. Moldova.

Ulterior, oligarhul a dat în judecată Consiliul UE. În aprilie 2024, UE a prelungit sancțiunile împotriva a 11 persoane, inclusiv în privința lui Plahotniuc. Interdicția fiind valabilă până în aprilie 2025.

Vladimir Plahotniuc a plecat din R. Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care îl conducea, PDM, a cedat guvernarea unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM, destrămată în noiembrie 2019.

Procuratura Anticorupție a comunicat la mijlocul lunii iulie 2023 despre trimiterea în instanța de judecată, pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a lui Vladimir Plahotniuc, fiindu-i incriminată săvârșirea infracțiunii de „creare și conducere a unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor”.