Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Rada Supremă a Ucrainei a…

Rada Supremă a Ucrainei a donat 900 de manuale în limba ucraineană unui liceu din Chișinău. Acolo urmează să se deschidă clase cu predare în ucraineană pentru refugiați

Foto: MEC

Un lot de 900 de manuale în limba ucraineană au fost donate de către Rada Supremă a Ucrainei Liceului Teoretic „Taras Șevcenko” din Chișinău, unde vor fi deschise clase cu predare în limba ucraineană, anunță, într-un comunicat, Ministerul Educației și Cercetării al R. Moldova (MEC).

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, prezent la evenimentul de transmitere a cărților, a adus mulțumiri Radei ucrainene care a dat curs scrisorii MEC-ului și a oferit elevilor de la „Taras Șevcenco” manualele de care aveau nevoie. 

De cealaltă parte, Mihailo Radutski, copreședintele grupului interparlamentar de prietenie „Ucraina – Moldova”, a mulțumit țării noastre pentru ajutorul oferit refugiașilor ucraineni.

„Mulțumim Guvernului Republicii Moldova pentru sprijinul necondiționat acordat refugiaților ucraineni în aceste momente dificile. Este esențial ca toți concetățenii noștri care se află în R. Moldova să beneficieze de oportunitățile oferite de Ministerul Educației și Cercetării și să învețe limba română. Totodată, păstrarea limbii materne este vitală pentru menținerea identității noastre culturale,” a declarat copreședintele grupului interparlamentar de prietenie „Ucraina – Moldova”.

La Liceul Teoretic „Taras Șevcenko” din municipiul Chișinău studiază în prezent 163 de elevi, dintre care 67 sunt refugiați din Ucraina.

„Pentru a crea pentru elevi un spațiu sigur și prielnic, MEC, împreună cu partenerii, sprijină dezvoltarea infrastructurii gimnaziului „Taras Șevcenco”. Deja s-au finalizat lucrări de reparație și modernizare a acoperișului, au fost înlocuite ferestrele în coridoare și sala de sport, iar actualmente se desfășoară reparația unităților sanitare și modernizarea rețelei electrice. De asemenea, sunt în proces de renovare trei săli de clasă și holul de la primul etaj”, se arată în comunicatul MEC.

De la declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, în grădinițele, gimnaziile și liceele din Republica Moldova au fost înscriși circa 2100 de copii refugiați din Ucraina. Totodată, în Plan-Cadrul pentru noul an școlar 2024-2025, a fost adăugată o oră pentru studierea limbii materne pentru clasele I-XII. De asemenea, copiii din Ucraina vor studia limba română ca disciplină separată.