Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   R. Moldova va participa la…

R. Moldova va participa la Summitul elvețian privind Pacea în Ucraina, organizat la Bürgenstock, alături de alte 90 de țări participante

Sursa foto: eda.admin.ch

R. Moldova se numără printre cele 90 de țări care au confirmat participarea la „Summitul pentru Pacea din Ucraina”, care se va desfășura în Elveția, pe data de 15 și 16 iunie, anunțul fiind făcut de către președinta Elveției, Viola Amherd, într-o conferință de presă.

Potrivit organizatorilor, Ucraina a solicitat ca la summit să fie invitate 160 de delegații, iar până acum, 90 dintre ele au confirmat participarea, Rusia nefiind participantă.

„Summitul se va baza pe discuțiile care au avut loc în ultimele luni, în special pe formula de pace ucraineană și pe alte propuneri de pace bazate pe Carta ONU și pe principiile-cheie ale dreptului internațional. Obiectivul general al summitului este de a inspira un viitor proces de pace. Pentru a realiza acest lucru, summitul intenționează:

  • să ofere o platformă de dialog privind căile către o pace cuprinzătoare, justă și durabilă pentru Ucraina, pe baza dreptului internațional și a Cartei ONU;
  • promovarea unei înțelegeri comune a unui posibil cadru pentru atingerea acestui obiectiv;
  • Definirea în comun a unei foi de parcurs privind modul de implicare a ambelor părți într-un viitor proces de pace.

Participarea unei game largi de state și contribuțiile lor la discuție vor fi cruciale pentru atingerea acestor obiective. Elveția are o lungă tradiție de promovare a dialogului. Astfel, consideră că schimbul de opinii diferite cu privire la calea păcii în Ucraina este de o importanță vitală”, scriu organizatorii.

Majoritatea delegațiilor participante la summit sunt din Europa.

Evenimentul se va desfășura în perioada 15-16 iunie, la Bürgenstock, Elveția.