R. Moldova va investi peste 90 de milioane de euro în eficientizarea energetică a mai multor instituții publice. Spînu: „Situația din vecinătate și criza dificilă cu care se confruntă întreaga Europă ne-au arătat că este oportun să aspirăm la independență și securitate energetică”
„R. Moldova trece printr-o tranziție accelerată și fără precedent în domeniul energetic”, a afirmat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Astfel, R. Moldova va beneficia de încă un grant oferit de UE în valoare de 15 milioane de euro pentru eficiența energetică a mai multor clădiri publice din țară. Mai exact, ministrul Andrei Spînu a semnat marți, 13 august, un acord de grant cu Banca Europeană de Investiții (BEI).
În prima etapă vor fi efectuate audituri energetice pentru complexele de clădiri ale mai multor instituții sociale, printre care Institutul de Medicină Urgentă, Institutul de Cardiologie, Institutul Oncologic și cel al Mamei și Copilului. Potrivit funcționarului, instituțiile țintă ale proiectelor de eficență energetică sunt școlile, grădinițele și spitalele din țară.
„Situația din vecinătatea noastră și criza dificilă cu care se confruntă întreaga Europă ne-au arătat că este oportun acum, mai mult ca niciodată, să aspirăm la independența și securitatea energetică a țării noastre (…). Aplicarea de bune practici și standarde înalte presupun ca în anii care vin să aspirăm și la tranziția energetică sustenabilă, iar în 2050 să atingem obiectivul neutralității climatice”, a spus Andrei Spînu.
Acordul-cheie semnat marți cu Banca Europeană de Investiții pentru acordarea unui grant de 15 milioane de a sprijini eficiența energetică a clădirilor sociale completează împrumutul de 60 de milioane de euro din partea UE prin intermediul BEI și BERD pentru implementarea proiectului „Eficiența energetică în R. Moldova”. Astfel, este vorba de 75 de milioane de euro anterioare – finanțare de la partenerii externe, la care se vor adăuga 19 milioane de euro, contribuție a Guvernului R. Moldova, ceea ce va constitui în total 94 de milioane de euro.
- Parlamentul a ratificat contractul de finanțare dintre R. Moldova și BEI privind eficiența energetică în valoare de 30 de milioane de euro
- BERD va oferi R. Moldova un împrumut de 30 de milioane de euro în vederea realizării Proiectului „Eficiența energetică în R. Moldova”
„Acest proiect este cel mai mare proiect de eficiență energetică care a fost sau va fi implementat în R. Moldova. În același timp noi suntem conștienți că acesta este un proiect pilot pentru astfel de inițiative. Este vorba de nouă instituții, spitale republicane, care vor trece printr-un audit energetic pentru a se înțelege mai bine care sunt acele investiții necesare în reabilitarea și creșterea eficienței energetice a acestor clădiri. Doar după ce vom avea acest audit energetic vom putea spune cu claritate câte instituții publice vor fi îmbunătățite în baza acestor 75 de milioane de euro”, a declarat viceprim-ministrul Spînu.
Potrivit oficialului, eficientizarea energetică este un proces „continuu și de lungă durată”, dar strategia la care lucrează Ministerul privind domeniul energetic prevede anul 2050 drept termen final de execuție, dar ministrul susține că „în următorii 10 ani putem face un progres substanțial în acest sector”.
Din 12 august 2022, consumatorii casnici achită 22 de lei și 99 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale, potrivit hotărârii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din 4 august.
Eficiența energetică în R. Moldova și UE pe timp de criză. Sfaturi și recomandări pentru cetățeni în perioada rece a anului
În luna octombrie 2021, prețurile pentru gaz au crescut semnificativ în R. Moldova, atât din cauza celor mai recente evoluții de pe piața regională de energie, cât și în urma proceselor de redresare a economiei post-pandemie. Situația s-a agravat și mai mult odată cu invazia Rusiei în Ucraina.
Din motiv că R. Moldova nu are resurse energetice proprii și este practic complet dependentă de importurile de combustibili fosili și de energie electrică, s-a înregistrat un efect domino în ceea ce privește creșterea prețurilor în toate domeniile.