R. Moldova va exporta roșii proaspete în Israel. Precizările ANSA
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță luni, 26 august, că toți producătorii vor putea importa roșii proaspete în Israel, conform Serviciului de Protecție a Plantelor din Israel.
Astfel, pentru a exporta roșii proaspete în Israel, operatorii din R. Moldova trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:
- sunt originare din R. Moldova;
- provin dintr-un loc de producție cu protecție fizică împotriva Leptinotarsa decemlineata și au fost inspectate oficial înainte de expediere fiind libere de acest dăunător (inspecția înainte de export este conform ISPM-31, dimensiunea eșantionului adecvată pentru a detecta un nivel de infestare de 0,5% la un nivel de încredere de 95%);
- transportul este liber de frunze și reziduuri vegetale și fără tulpini și calice;
- loturile trebuie să fie însoțite de un certificat fitosanitar, care declară respectarea cerințelor de import specificate mai sus;
- importatorul israelian trebuie să obțină un permis de import valabil pentru acest import.
În iunie 2024, Radio Europa Libera Moldova a scris că niciun kilogram de roșii și usturoi și niciun litru de suc de struguri nu au ajuns pe piața europeană în doi ani, de când agricultorii moldoveni pot exporta în UE șapte categorii de produse fără taxe vamale. În schimb, exportul de prune aproape s-a triplat într-un an, de la 23.000 la 60.000 de tone.
Consiliul Uniunii Europene a aprobat, pe 18 iulie în 2022, un regulament care prevedea majorarea cantităților care pot fi exportate fără taxe în Uniunea Europeană pentru șapte produse agricole moldovenești: prune, struguri, mere, suc de struguri, cireșe, roșii și usturoi. Decizia a intrat în vigoare pe 24 iulie 2022 și a fost prelungită de atunci de două ori: pe 14 iulie 2023 și pe 13 mai 2024. La fel ca în 2022, anul trecut producătorii moldoveni nu au profitat pe deplin de această oportunitate și nu au exportat în UE fără a plăti taxe trei din cele șapte categorii de produse: usturoi, roșii și suc de struguri.
Potrivit sursei citate, în urma liberalizării temporare a comerțului, în perioada 2021-2023, exporturile în UE a produselor scutite de taxe au înregistrat „o creștere remarcabilă”:
- struguri de masă – de la 15.800 de tone la 32.300 de tone;
- mere – de la 1.000 de tone la 13.200 de tone;
- prune – de la 25.800 de tone la 60.400 de tone;
- cireșe – de la 74 de tone la 2.900 de tone.