Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   R. Moldova va apela marți…

R. Moldova va apela marți la energie de urgență, pentru prima dată în acest an. Precizările Ministerului Energiei privind impactul asupra tarifelor pentru consumatori

Sursa: Energcom

R. Moldova va apela marți, 14 ianuarie, la energie de urgență, pentru prima dată de la începutul anului 2025, de când Energocom rezervă zilnic capacitatea comercială necesară la hotarul cu România. Deși energia de avarie este mai scumpă, volumul este de doar 3% din consumul zilnic și deocamdată nu influențează tarifele pentru consumatori, a transmis Ministerul Energiei.

SA Energocom a anunțat că pentru data de 14 ianuarie, în intervalul orelor 16:00-19:00, R. Moldova va apela la energie de urgență. Deficitul total constituie 484 MWh. Conform companiei, din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică), nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității.

„În acest context, îndemnăm cetățenii să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.

Restul electricității necesare pe data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă”, se arată în comunicatul Energocom.

Volumul de energie electrică a fost asigurat la nivelul necesar pentru zilele de 12 și 13 ianuarie și nu a fost necesară activarea contractelor de avarie și/sau fluxuri neintenționate, a anunțat anterior Celula de criză de la Guvern într-un comunicat de presă.

Consumul de energie electrică, pe malul drept al Nistrului, este asigurat de centralele de termoficare locală, instalațiile de energie regenerabilă și din import, în baza contractelor bilaterale sau de pe bursă. Pentru ziua de 12 ianuarie, consumul a fost acoperit din următoarele surse:

  • Import al energiei electrice (RO) – 50 %
  • SA „Termoelectrica” – 33,13 %
  • Energie regenerabilă – 10,57 %
  • SA „CET-Nord” – 5,06 %
  • Întreprinderea de Stat „NHE Costești”– 1,23 % 

Vârful de consum al energiei electrice a fost înregistrat între orele 18:00 și 20:00, cu un consum maxim de 853 MW.

Potrivit furnizorului central al energiei electrice, SA „Energocom”, consumul pentru malul drept al râului Nistru este acoperit în totalitate și pentru 13 ianuarie 2025. Prognoza de consum pentru luni arată o creștere cu 18% în comparație cu ziua precedentă.

„În sectorul energiei termice, pe malul drept, toate sursele de generare sunt în funcțiune și nu există riscuri ce pot influența buna funcționare a utilajului de generare, de transport și distribuție. Și în sectorul gazelor naturale, presiunile în toate segmentele sistemului de transport gestionat de SRL „Vestmoldtransgaz” sunt în limitele parametrilor funcționali”, mai notează Guvernul.

Pe malul stâng al Nistrului, MGRES/Centrala de la Cuciurgan și hidrocentrala de la Dubăsari nu produc suficientă energie electrică pentru a acoperi consumul regiunii. Începând cu data de 10 ianuarie, au loc întreruperi programate de energie electrică cu durata de 5 ore, o dată pe zi. Deconectări se efectuează și în satele Copanca și Varnița, controlate de autoritățile constituționale, iar Guvernul a întreprins deja o serie de măsuri pentru a ajuta locuitorii afectați de lipsa de curent.