Principală  —  Ştiri  —  Social   —   R. Moldova, tot mai sus…

R. Moldova, tot mai sus în clasamentul mondial cu privire la egalitatea de gen. Ce loc a ocupat țara noastră în raiting în 2024

Foto: Canva/ Euronews.ro

În anul 2024, R. Moldova s-a clasat pe locul 13 din 146 în clasamentul mondial cu privire la egalitatea de gen, realizat de Forumul Economic Mondial. În acest an, țara noastră a ocupat un loc cu 6 poziții mai superior comparativ cu rezultatul din 2023.

Indicele global al decalajelor de gen analizează anual situația actuală și evoluția egalității de gen în patru dimensiuni cheie: participare și oportunități economice, realizări educaționale, sănătate și supraviețuire și emancipare politică. Acesta este cel mai vechi indice care urmărește evoluția în timp a eforturilor depuse de numeroase țări în vederea reducerii acestor decalaje, de la crearea sa în 2006.

Captură de ecran: weforum.org

Potrivit studiului, R. Moldova este una dintre țările unde egalitatea economică între femei și bărbați este cea mai ridicat, cu o pondere de 83,7%. Totodată, țara noastră înregistrează o egalitate de 100% în ceea ce privește proporția de lucrători tehnici și profesioniști.

Cel mai prost, conform datelor raportului, R. Moldova stă la capitolul emancipare politică, cu un punctaj de 0.350.

Captură de ecran: weforum.org

Pe primul loc în clasament s-a clasat Islanda, urmată fiind de Finlanda, Norvegia, Noua Zeelandă și Suedia.

România în clasament se află pe locul 68, iar Ucraina ‒ pe 63.