Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   R. Moldova își reduce stocurile…

R. Moldova își reduce stocurile de gaze naturale. Motivul invocat de Guvern

Sursa: energocom.md

R. Moldova își va reduce stocurile de gaze naturale impuse de Energocom, de la circa 100 de milioane de metri cubi, la circa 50 de milioane de metri cubi, pentru stocurile care urmează a fi plasate comercial pe piață. Măsura a fost votată de către miniștri, în cadrul ședinței de Guvern, miercuri, 2 octombrie.

Motivul invocat de ministrul Energiei Victor Parlicov este că R. Moldova are deja anumite stocuri de gaze comerciale și nu este nevoie ca Energocom să facă alte stocuri suplimentare, iar alt motiv ar fi faptul că „în România spațiul de stocare este limitat și directiva europeană permite ca R. Moldova să limiteze volumul de gaze în baza directivei, dacă există constrângeri de ordin fizic înafara R. Moldova.”

Totodată, Guvernul a aprobat Planul de măsuri pentru pregătirea de sezonul de încălzire 2024-2025, care va asigura securitatea energetică a țării

Menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale, diversificarea surselor de aprovizionare și utilizarea combustibililor alternativi sunt câteva dintre măsurile prevăzute în Planul de pregătire pentru sezonul de încălzire 2024 – 2025, aprobat, astăzi, în cadrul ședinței Executivului.

Documentul stabilește măsurile necesare pentru asigurarea securității energetice a R. Moldova, în contextul riscurilor legate de întreruperea aprovizionării cu gaze naturale din partea „Gazprom”.

Pe lângă crearea și menținerea stocurilor de gaze naturale, este prevăzută mаjоrаrеа capacității comerciale la granița România – R. Moldova. Totodată, vor fi asigurate stocuri de păcură, cărbune și combustibil alternativ. Generatoarele electrice din instituțiile publice vor fi verificate, iar cele care nu dispun de astfel de echipamente vor fi dotate.  

De asemenea, va fi promovată utilizarea biomasei și surselor de energie regenerabilă, va fi accelerată implementarea programelor de eficientizare a consumului de energie. 

În ședința de astăzi a fost instituită și o Comisie guvernamentală de coordonare a măsurilor menționate, care va monitoriza implementarea lor și va interveni rapid în caz de criză.

Aceasta va colabora cu toți actorii relevanți din sectorul energetic pentru a asigura continuitatea furnizării de energie și gaze naturale pe ambele maluri ale Nistrului.

În Republica Moldova, numărul consumatorilor finali de gaze naturale este de circa 823 de mii, iar de energie electrică – peste 1,3 milioane de lei.