Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   R. Moldova își consolidează reputația…

R. Moldova își consolidează reputația internațională în fața investitorilor: „Reduce riscurile financiare și creează condiții mai avantajoase pentru investitorii străini”

Sursa: Getty Images

Agenția internațională de rating Fitch a îmbunătățit ratingul R. Moldova la B+ (echivalentul B1 de la Moody’s), cu două trepte mai sus față de nivelul precedent, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Analistul financiar Dumitru Vicol a explicat cum influențează acest rating viața cetățenilor.

„Cum afectează omul de rând rating-ul țării? E simplu. E fix când luați un credit de la bancă. Rating mai prost, dobânzi mai înalte și condiții mai stricte. Atunci când o companie din Moldova importă anumite produse alimentare, farmaceutice sau altele, riscul de țară este perceput a fi x%. Respectiv, condițiile de import sunt mai dure față de noi precum plată în avans mai înaltă sau linii de credit mai puțin favorabile. Acum, riscul de țară va fi perceput x minus 1% (o treaptă e aproximativ 0.5%). Investitorii la fel gândesc așa”, se arată într-un mesaj pe rețelele de socializare.

Acest progres plasează R. Moldova în aceeași categorie cu țări precum Albania și Muntenegru, „grație eforturilor continue ale echipei de experți care muncesc pentru a îmbunătăți imaginea noastră pe plan internațional”, a subliniat Daniel Vodă.

Îmbunătățirea ratingului reduce riscurile financiare și creează condiții mai avantajoase pentru investitorii străini care examinează diferite piețe internaționale. 

Această evaluare mai bună va duce la condiții mai favorabile pentru investiții, ceea ce va contribui direct la dezvoltarea economiei noastre”, a mai spus reprezentantul Guvernului.

Conform Ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba, agenția de rating apreciază mixul de politici publice consistente și prudente. Banca Națională a Moldovei a reușit să modereze presiunile inflaționiste. Rezervele valutare vor atinge nivelul de 5.2 miliarde de dolari la sfârșitul anului, conform Fitch, ceea ce este cu mult peste mediana țărilor cu rating-ul B (4.2 luni).

„În plus, sistemul bancar este rezilient, cu o capitalizare înaltă.

Agenția de rating Fitch prognozează o consolidare graduală a deficitului bugetar către 3.6% în 2026. Datoria publică este cu mult mai puțin decât mediana țărilor cu același rating (51%).

Rating-ul de țară va fi îmbunătățit îndată ce tensiunile geopolitice se vor modera în continuare, deficitul contului curent s-ar micșora în baza creșterii investițiilor străine directe sau creștere economică accelerată impulsionată de către investiții și capacitate instituțională. Acționăm pe toate direcțiile de reformă pe care le putem controla. De aceea principalul subiect asupra căruia ne concentrăm sunt investițiile. De aceea mă veți auzi în continuare vorbind despre creștere economică accelerată. Nu ne putem permite să gândim altfel”, a transmis Dumitru Alaiba.