Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   R. Moldova, invitat de onoare…

R. Moldova, invitat de onoare la Bookfest 2024

Foto: Ministerul Culturii al R. Moldova/ Facebook

Salonul Internațional de Carte „Bookfest 2024”, cel mai important eveniment al industriei editoriale românești, a început pe 29 mai la Centrul expozițional „Romexpo” din București. R. Moldova este, în premieră, invitat de onoare, fiind reprezentată de opt edituri și peste 40 de evenimente literare.

Deschiderea oficială a celei de-a XVII-a ediții a Salonului a avut loc, potrivit Ministerului Culturii al R. Moldova, în prezența consilierilor prezidențiali Angela Brașoveanu-Erizanu și Sergiu Nistor, a miniștrilor Culturii din Republica Moldova și România, Sergiu Prodan și Raluca Turcan, precum și a altor oficiali, editori, scriitori și oameni de cultură de pe ambele maluri ale Prutului.

„Drumul spre această zi a fost unul lung și, pentru generația mea, oricât ar putea să pară de ciudat, a trecut prin Moscova. Acolo mergeau, în anii 80, intelectualii basarabeni ca să-și umple valizele cu carte românească. Și sunt nespus de bucuros că azi trăim timpuri care, acum o jumătate de veac, păreau imposibile. Când trecem liber frontiera, în ambele sensuri, și când această frontieră o trec și cărțile, fără teama de a fi arestate”, a spus ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

De cealaltă parte, mesajul preşedintelui României, rostit de consilierul său, a subliniat legătura dintre ţara noastră şi România.

„Prin dezvoltarea relațiilor dintre edituri și a solidarității dintre creatorii și publicul de pe ambele maluri ale Prutului, Salonul Internațional de Carte Bookfest 2024 reprezintă o expresie importantă a legăturii noastre profunde cu Republica Moldova în această perioadă deosebit de grea. Îi felicit pe organizatori și pe participanți”, a transmis Sergiu Nistor cuvintele preşedintelui român.

Salonul Internațional de Carte Bookfest este un eveniment anual organizat de Asociaţia Editorilor din România (AER), sub egida Federației Editorilor din România.

Potrivit programului general al evenimentelor Bookfest 2024, evenimentul se va desfășura până la sfârșitul acestei săptămâni, adică până pe 2 iunie.

Anul acesta Salonul Internațional de Carte are loc sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis.