R. Moldova intră în stare de urgență în domeniul energetic
R. Moldova intră de luni, 16 decembrie, în stare de urgență pentru 60 de zile. Potrivit Guvernului, starea de urgență este dictată de eventuala criză umanitară în regiunea transnistreană și riscuri pentru stabilitatea sectorului energetic în întreaga țară, generate de sistarea livrării gazelor naturale către Tiraspol de către Gazprom.
Potrivit raportului Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), la moment, capacitatea de import a energiei electrice în țara noastră este limitată la 315 MW prin interconexiunea cu România, insuficientă pentru a acoperi cererea în orele de vârf. Vulnerabilitatea este accentuată de faptul că linia electrică de interconectare Isaccea-Vulcănești traversează teritoriul Ucrainei, ceea ce o face susceptibilă la întreruperi în cazul unor noi atacuri asupra infrastructurii energetice din țara vecină.
Totodată, în lipsa gazelor naturale de la Gazprom, Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) nu va putea asigura producția necesară de energie electrică în aceleași condiții. Astfel chiar și în condițiile în care va fi acoperit deficitul creat de energie electrică pe întreg teritoriul țării, prețul acesteia va fi afectat semnificativ mai ales pentru locuitorii din stânga Nistrului.
Pe parcursul stării de urgență, CSE va putea adopta măsuri urgente pentru a aloca resurse financiare și a coordona acțiunile necesare în vederea asigurării resurselor energetice, dar și a depășirii consecințelor umanitare ale acesteia.
Pe perioada stării de urgent, CSE va emite dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor mãsuri:
- alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării cantităților necesare de gaze naturale și energie electricā;
- adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurárii unor acțiuni rapide de asigurare cu resurse energetice, inclusiv prin derogare de la prevederile actelor normative;
- dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de resurse energetice;
- adoptarea decizilor de împuternicire a întreprinderilor energetice sã actioneze în scopul procurării, transportârii, distribuție și furnizàrii energiei electrice și gazelor naturale pe întreg teritoriul fari;
- protecția socială a cetățenilor, inclusiv a celor din regiunea transnistreană, prevenirea și, după caz, limitarea efectelor unor crize umanitare;
- coordonarea activității mijloacelor de informare în masă;
- instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru resursele energetice folosite;efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor insuficienței de resurse energetice care a provocat starea de urgență.
Instituirea stării de urgență, la solicitarea premierului Dorin Recean a fost aprobată joi, 12 decembrie, după miezul nopții, în plenul Parlamentului. Măsura este necesară în contextul riscurilor majore la adresa securității energetice și a eventualelor efecte de ordin umanitar în stânga Nistrului. Prim-ministrul a punctat că starea de urgență va permite autorităților să gestioneze „riscurile iminente” legate de sistarea furnizării de gaze naturale către regiunea transnistreană de către Rusia și „Gazprom”.