Principală  —  Ştiri   —   R. Moldova inițiază negocierile pentru…

R. Moldova inițiază negocierile pentru un împrumut 54,5 milioane de dolari de la BERD. Banii sunt pentru școli

Imagine simbol

R. Moldova va împrumuta 54,5 milioane de dolari de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Circa 4,5 milioane vor fi oferite sub formă de grant de partenerii externi ai țării, se arată într-un comunicat de presă emis de Parlament. Banii sunt destinați uni proiect de renovare a 46 de școli din țară „pentru a asigura standardele de eficiență energetică”.

Potrivit Legislativului membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizele consultative pentru inițierea negocierilor unor acorduri de grant și de împrumut dintre R. Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cea mai mare parte din sumă, 35 de milioane de dolari, va fi folosită pentru renovarea a 46 de școli. Astfel, vor fi făcute lucrări pentru asigurarea eficienței energetice – izolarea termică a pereților și a acoperișului, înlocuirea ferestrelor și ușilor, renovarea sistemului de încălzire interioară și eficientizarea sistemului de iluminat interior, precum și instalarea pompelor de căldură, colectoarelor solare termice și panouri fotovoltaice pe acoperișurile existente ale clădirilor educaționale, cu condiția demonstrării fezabilității tehnico-economice a acestor tehnologii, se arată în comunicatul citat.

De asemenea, 15 milioane de dolari vor fi alocate pentru modernizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică a municipiului Chișinău. Mai exact, vor fi instalate până la 250 de puncte termice individuale la nivelul clădirilor și vor fi reconfigurate rețelele de alimentare cu energie termică din cadrul sistemului centralizat.

Proiectul va fi implementat până în anul 2029.

Maturitatea împrumutului, perioada de grație și rata dobânzii vor fi variabile și vor fi stabilite ulterior”, menționează reprezentanții Parlamentului.

Din partea Republicii Moldova, negocierile vor fi conduse de o echipă din care fac parte reprezentanți ai Cancelariei de Stat, ai Ministerului Finanțelor, ai Ministerului Educației și Cercetării, ai Ministerului Energiei, ai Ministerului Mediului, ai IP Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii, ai IP Centrul Național pentru Energie Durabilă, ai Agenției Proprietăți Publice și ai S.A. „Termoelectrica”.