Principală  —  IMPORTANTE   —   R. Moldova începe negocierile de…

R. Moldova începe negocierile de aderare cu UE. Prima conferință interguvernamentală va avea loc la 25 iunie

Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat vineri „acordul de principiu” pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi R. Moldova, care vor începe la 25 iunie, anunță viceprim-ministra pentru Integrarea Europeană, Cristina Gherasimov.

Cristina Gherasimov a calificat decizia drept un „moment istoric”.

„Ambasadorii țărilor membre pe lângă Uniunea Europeană au agreat, de principiu, cadrele de negociere pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova 🇲🇩 și Ucraina 🇺🇦. Drept urmare, la 25 iunie, Președinția belgiană a UE va convoca primele conferințe interguvernamentale cu cele două țări. Felicitări tuturor pentru acest moment istoric! Și mulțumim Președinției belgiene pentru această veste bună!”, menționează Gherasimov.

La 7 iunie, Comisia Europeană le-a transmis ambasadorilor UE că Ucraina şi R. Moldova au îndeplinit condiţiile pentru a începe negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană a acordat, la 23 iunie 2022, statutul de țară-candidat pentru R. Moldova. La 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE.