R. Moldova celebrează Ziua Limbii Române. Programul evenimentelor din capitală
Sâmbătă, 31 august, în R. Moldova este celebrată Ziua Limbii Române. În acest an se împlinesc 35 de ani de când pe teritoriul fostei RSSM, Sovietul Suprem al fostei republici sovietice a votat instituirea limbii române ca limbă de stat și revenirea la grafia latină.
De ziua Limbii Române, conducerea Primăriei municipiului Chișinău depune flori la monumentul lui Mihai Eminescu, din scuarul Teatrului Național „Mihai Eminescu”.
Ziua Limbii Române este considerată una dintre cele mai importante realizări ale Mișcării de Eliberare Națională din anii ’80. A fost precedată de o Mare Adunare Națională, convocată la 27 august 1989, la care ar fi participat circa 750 de mii de oameni. Practic, fiecare al 6-lea cetățean al fostei republici sovietice a participat la adunarea care a decretat limba română drept limbă de stat în RSSM și trecerea la grafia latină.
Peste doar două zile, pe 29 august 1989, încep lucrările celei de-a XIII-a sesiuni a Sovietului Suprem al RSSM, care continuă până pe 1 septembrie. În urma unor dezbateri intense, deputații românofoni reușesc să obțină votarea limbii române ca limbă de stat și adoptarea alfabetului latin. Discuțiile cele mai aprinse din Sovietul Suprem au loc pe 31 august, când se votează legislația despre limba de stat și despre alfabet. Ulterior, ziua de 31 august este declarată sărbătoare națională în R. Moldova.
De-a lungul anilor, însă, denumirea oficială a sărbătorii a suferit schimbări, în funcție de viziunile partidelor care au acces la guvernare.
În premieră, sărbătoarea a fost celebrată în anul 1990, având genericul „Limba noastră cea română” sau „Ziua limbii române”. Din 2013, Ziua Limbii Române se sărbătorește și în România, în urma unei inițiative a senatorului Viorel Badea, fiind declarată zi festivă.
Cum va circula transportul
Primăria capitalei anunță că sâmbătă, 31 august, va fi limitat temporar accesul persoanelor în anumite locuri publice din capitală.
Măsura este luată de poliție, în contextul vizitei oficiale în Republica Moldova a E.S. dl. Klaus Werner IOHANNIS, Președintele României, care va vizita Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova.
În aceste condiții, sâmbătă, între orele 08:00-15:00, va fi limitat temporar accesul persoanelor în anumite locuri din capitală, din centrul orașului și arterele care fac legătura cu Aeroportul Internațional Chișinău, inclusiv desfășurarea manifestărilor în masă, lucrărilor de reparație a drumurilor/a rețelelor electrice/termice, apeduct/canalizare și tăiere a arborilor, în perimetrul străzilor pe unde se va deplasa coloana oficială.
Excepție de la restricțiile indicate mai sus sunt manifestările social-culturale, menționate în declarațiile prealabile, depuse la Primăria Municipiului Chișinău în perioada vizată.
Conducătorii auto sunt îndemnaţi să se conformeze cerințelor agenților de circulație, să manifeste răbdare și disciplină, fără abateri de la Regulamentul circulației rutiere.
Totodată, în perioada 30 august 2024, ora 12:00 și 31 august 2024, ora 14:00, circulația transportului public va fi suspendată pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul PMAN, în legătură cu organizarea de către Ministerul Educației și Cercetării a evenimentului „Marea Dictare Națională”, dedicat Zilei Limbii Noastre.
Astfel, în perioada menționată, circulația rutieră va fi sistată pe bd. Ștefan cel Mare și Sfînt, tronsonul cuprins între str. Mit. G. Bănulescu – Bodoni și str. A. Pușkin, iar transportului public (troleibuze și autobuze), care traversează PMAN, va fi redirecționat de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfînt pe străzile adiacente.
Programul evenimentelor dedicate Zilei Naționale a Limbii Române:
10:00 -11:00 Depunere de flori la monumentul lui Mihai Eminescu din scuarul Teatrului Național „Mihai Eminescu” și de pe la Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”;
16:00 -18:00 Activități creative pentru copii și adulți pe strada pietonală „Eugen Doga”;
Totodată, Primăria organizează un spectacolul literar-muzical „Limba noastră – limbă sfântă”, pe strada pietonală „Eugen Doga”:
18:00 – 18:20 Deschiderea oficială a evenimentului;
18:20 – 18:50 „Vocile Prutului” – Geta Burlacu și VoxMen Acapella;
18:50 – 19:05 Recital Cristina Scarlat;
î19:05 – 19:20 Recital Brio Sonores;
19:20 – 19:35 Recital Natalia Barbu;
19:35 – 19:50 Recital Cătălin Josan;
19:50 – 20:05 Recital de poezie Nicolae Jelescu;
20:05 – 21:30 Cristofor Aldea Teodorovici Orchestra.