Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Putin și „sosiile” lui. Analiza…

Putin și „sosiile” lui. Analiza „călătoriilor pe front” ale președintelui rus

Vladimir Putin la sediul Gărzii Naționale „Vostok” din „RPL”, 18 aprilie 2023. Foto: EPA-EFA/KREMLIN. RU

În ultimele luni observăm parcă doi Putini diferiți.

Un Putin manifestă precauție extremă, ba chiar paranoică. Acesta se întâlnește cu propriii miniștri și cu șefii de state doar la o masă uriașă, astfel încât vreun microb sau mite o tabacheră  să poată ajunge doar până la mijlocul acelei mese.

La întâlnirile cu jurnaliștii, Putin stă la o distanță atât de mare, încât între ei, pentru a întregi tabloul, lipsește doar un șanț cu crocodili modificați genetic, scrie Novaya Gazeta Europa.

La ceremoniile de înmânare a scrisorilor de acreditare, Putin declară ambasadorilor de la o distanță uriașă că mai „continuă carantina”, de aceea nu dă mâna cu ei. La o întâlnire cu reprezentanții Asiei Centrale el unul a ocupat jumătate de loc la o masă rotundă uriașă, iar la summit-ul Caspic din Turkmenistan masa era pătrată, dar situația a fost aceeași: se putea juca Cupa Mondială de Fotbal în mijlocul acelei mese. 

Chiar și la fatidica ședință a Consiliului de Securitate din 21 februarie 2022, la care, de fapt, a fost declarat războiul, „curajosul” lider nu a găsit puterea de a se apropia de tovarășii săi nici la o lovitură de arbaletă. Toți acești oameni, vaccinați și răsvaccinați, ținuți în carantină timp de două săptămâni și controlați pe toate părțile, au stat la aceeași distanță de Putin ca oficialii chinezi la întâlnirile cu împăratul dinastiei Qin. 

În plus, știm că Putin, la fel ca și Kim Jong-un, din cauza fricii de zborurile cu avionul și-a echipat un tren special blindat și chiar l-a lansat pe o cale ferată specială, că angajații care îl servesc pe Putin fac teste de mai multe ori pe săptămână și sunt puși în carantină în camere individuale, că la Jocurile Olimpice de la Beijing a stat singur într-o cabină VIP, că în reședințele sale sunt amenajate trei birouri identice, astfel încât dușmanii să nu știe unde se află (așa ca regele Irod care n-a dormit nicio noapte în același dormitor) și că acum construiește nu palate, ci buncăre (totuși, de tip palat).

Este greu de spus de ce sau de cine anume se teme Putin: de microbi, tabachere, rachete americane sau de toate acestea împreună.

Poate că sistemul lui imunitar este slăbit. Poate că are probleme mentale. În orice caz, în mod clar izolarea îndelungată nu i-a făcut bine. După cum a remarcat opozantul şi fostul magnat rus al petrolului, Mihail Hodorkovski,

din cauza izolării, procesele care trebuiau să se întâmple cu Putin la 90 de ani au început să apară chiar acum.

Pentru că, se pare, nimănui nu i-a fost permis accesul în buncărul lui, cu excepția lui Iuri Kovalciuk, „reputat a fi bancherul personal al lui Vladimir Putin”, cu povești despre extinderea NATO, gay și țânțari de luptă.

Dar toate acestea se referă la un singur Putin, la cel pe care îl vedem timp de doi ani.

Un alt Putin

În ultimele șase luni însă a apărut un alt Putin. Acest Putin conduce personal automobilul pe Podul Crimeei (cu toate acestea, este arătat în mod special din spate în timpul acestei călătorii), vizitează Mariupolul nocturn la volanul unei mașini (și se oprește la semafoare!) și chiar vizitează teritoriile din prima linie cu elicopterul (deși în videoclip elicele elicopterului nu se rotesc, iar frontul este la o distanță de 150 km de la locul călătoriei lui Putin).

Acolo, „bravul” Putin, ignorând „curajos” amenințarea bacteriologică mortală, dă mâna cu generalii și chiar cu locuitorii Mariupolului, deschide personal o școală de artă în Sevastopol și le oferă generalilor o armă secretă – nu, nu tancuri sau un nou sistem electronic, ci o icoană făcătoare de minuni. 

Firește, o astfel de diferență în modelele comportamentale a făcut ca mulți sceptici să presupună că ne confruntăm cu doi Putini diferiți – Putin de la Moscova și Putin de la Henicesk (din regiunea Herson), ca să spunem așa. 

Există motive pentru aceste suspiciuni?

Pentru început, să analizăm cu atenție ce anume vedem în timpul așa-numitelor călătorii ale lui Putin pe front. Din start, menționăm că persoana din aceste videoclipuri seamănă perfect cu Putin. Dacă ar exista diferențe, atunci specialiștii și sistemele moderne de recunoaștere le-ar fi observat imediat.

Prima călătorie a avut loc aproximativ la 5 decembrie 2022. Kremlinul a distribuit un videoclip de patru minute în care este arătat Putin pe Podul Crimeei, pod care a fost aruncat în aer în octombrie.

În videoclip, Putin (sau o sosie de-a lui) personal conduce automobilul, iar vicepremierul Marat Husnullin îi mormăie ceva despre restaurarea podului. Cameramanul de pe bancheta din spate filmează, de regulă, partea din spate a capului lui Putin și de câteva ori ochii în oglinda retrovizoare.

Putin ajunge în zona reparată, merge pe pod, trăgându-și gluga adânc peste cap, apoi o trage înapoi, expunându-și capul. Mai mulți oameni îl așteaptă în mijlocul podului. Acolo, ținând piept pericolului bacteriologic (toți germenii sunt suflați de vânt), Putin vorbește cu oamenii, apoi pleacă.

A doua călătorie a avut loc în jurul datei de 21 decembrie 2022. Atunci Kremlinul a anunțat că Putin „a vizitat zona Operațiunii militare speciale”. Această declarație a fost distribuită la câteva ore după ce Zelenski sosise în Bahmut. După cum s-a dovedit imediat, „zona Operațiunii militare speciale” era chiar sediul central din Rostov-pe-Don. Adică, Putin a vizitat buncărul din Rostov, dar a numit această vizită o călătorie pe front. Înainte de aceasta, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a tot relatat că Putin era pe punctul de a vizita frontul, iar răspunsul la această călătorie neînfricată a fost, desigur, o explozie de râs în rețelele de socializare.

O lună mai târziu, Putin a zburat în mod neașteptat în Crimeea la aniversarea anexării. Toți se așteptau că va fi întâmpinat de mulțimi radioase: altfel, care era rostul?

Dar n-a fost să fie. În schimb, serviciul de presă al Kremlinului a distribuit imagini cu Putin deschizând școala de artă „Korsun”. Mitropolitul Tihon Șevkunov îi spune lui Putin care se află într-o cameră goală, înconjurat de gardieni și câțiva oficiali, despre „cele mai mari săpături arheologice din lume”. Arheologi sau elevi în videoclip nu sunt. 

Imediat după asta, Putin a vizitat Mariupolul, cel mai probabil pe 18 sau 19 martie. Serviciul de presă al Kremlinului a distribuit un videoclip de 31 de minute despre această vizită. Se arată cum Putin conduce singur de la aeroport, noaptea. Mașinile îi vin în întâmpinare, unele străzi nu sunt blocate. Putin pornește semnalizatoarele înainte de a coti, încetinește, se oprește la semafor. În dreapta lui, din nou îl vedem pe Husnullin.

În orașul nocturn și absolut pustiu Putin și Husnullin intră pe un teren de joacă. Acolo, în mijlocul terenului de joacă se află o masă de lemn. Husnullin pune pe masă niște fotografii și începe să povestească (noapte, masă, oraș gol) despre trilioanele de obiecte renovate. El îl informează pe Putin că orașul a fost demolat de naziștii ucraineni. „Se vede foarte clar ce au făcut. Acolo unde noi am avansat, n-au fost efectuate trageri. Iar din partea lor tancurile loveau direct. Vă spun asta ca un constructor”, spune Husnullin. Putin ascultă în mijlocul unui oraș ruinat.

(Mă întreb, cum va explica Husnullin cuvintele patriotului Z, așa-numitului lider al autoproclamatei Republici Populare Doneţk, Alexandr Hodakovski: „Demolăm tot ce este în fața noastră, tot ce inamicul poate folosi ca adăpost și, prin urmare, avem aceste consecințe”.)

Vedem o imagine suprarealistă. „Eliberatorul” Putin a venit în orașul eliberat. Acolo unde „naziștii” ucraineni au distrus case și au minat instituții medicale. Și el, Putin, a restaurat acest oraș.

În acest caz, ar trebui să fie întâmpinat de mulțime!

Toate străzile orașului ar trebui să fie pline cu sute de mii de oameni. Dar eliberatorul stă sub cerul liber, în mijlocul unui teren de joacă pustiu, noaptea, iar Husnullin îi arată poze pentru a-i demonstra cum a fost „restaurat” orașul. Pe o masă de lemn.

Unde este populația recunoscătoare?

Populația apare imediat – în cinci sau șase exemplare. O femeie în vârstă exaltată îi spune lui Putin că „ne rugăm pentru dvs.” și „aceasta este o mică bucată de paradis”. Putin intră într-o casă. În bucătăria casei, în mod neașteptat, masa deja este pusă pentru oaspetele drag, dar oaspetele, desigur, nu gustă nimic, ca nu cumva să fie otrăvit! 

Putin își continuă deplasarea. Se oprește la un semafor. Ajunge la o universitate complet goală. Intră într-un foaier complet gol. Intră într-o sală de conferințe goală. Unde sunt studenții recunoscători?

Și, în sfârșit, a patra călătorie și ultima. Un videoclip despre această călătorie a fost distribuit pe 17 aprilie, după ce președintele Zelenski a vizitat Avdiivka, care a fost ștearsă de pe fața pământului de artileria rusă. Locul unde se afla Zelenski era la 5 km de linia frontului. Reamintim că un mortier de 120 mm trage la 6 km.

Locul pe care l-a vizitat Putin a fost satul Șceaslîvțeve din raionul Henicesk al Regiunii  Herson – la aproximativ 150 km de linia frontului, acolo unde nu va ajunge niciun Himars.

Și iarăși, mult aer și puțini oameni în videoclip. Nici Șoigu, nici Gherasimov nu l-au însoțit pe Putin. Dar acesta s-a întâlnit cu generalii Teplinski și Lapin (care, prin eforturile lui Kadîrov și Prigojin, a fost învinuit pentru eșecul ofensivei rusești, iar apoi, în timpul unei mici contralovituri de stat a armatei, a fost reabilitat și chiar numit adjunctul lui Gherasimov pe front).

Întâlnirea a fost demonstrativă: generalii s-au prezentat cu voce tare cine sunt. Ei vorbeau, iar Putin tăcea. A dat mâna cu ei. Interesant este faptul că în sediul central,

când Putin a cerut ca ei să raporteze situația, generalii nu-l priveau în ochi.

Acest lucru este foarte neobișnuit pentru un general rus, care întotdeauna îl soarbe pe șef cu privirea. Fie că s-au gândit că nu are rost să se uite la această persoană, fie li s-a cerut să nu respire în direcția lui.

Icoana făcătoare de minuni a fost prezentată generalilor de către Putin în mod clar într-un subsol, pe fundalul steagului rus. Putin a despachetat-o încet, vorbind mult. Dar nu este clar unde exact a fost filmat acest videoclip. Teoretic, generalii ar fi putut fi chemați la Moscova, sa fie ținuți timp de două săptămâni în carantină și apoi să le fie înmânată icoana. Iar restul să fie filmat cu sosia lui. Când transmite icoana, Putin rostește fatalul: „Curând vine Paștele”. Deși vizita lui ar fi avut loc luni, 17 aprilie, adică după Paște.

_______

Deci: toate aceste videoclipuri lasă o impresie extrem de ciudată. De ce? Să recapitulăm.

În primul rând, ar fi trebuit să fie o vizită publică a unui politician public. Știm cum arată astfel de vizite în întreaga lume. Mulțimi de oameni care aplaudă, trotuare împrejmuite cu cordoane și ieșiri la presă.

În schimb, aici vedem un om care se strecoară literalmente noaptea, ca un hoț. Mai ales excursia la Mariupol lasă o impresie deosebit de ciudată. Scopul excursiei a fost ca Putin să vadă cât de minunat a fost salvat orașul. „Naziștii” au tras direct în case, iar Putin a „salvat” toată lumea și a restaurat totul – „aceasta este o mică bucată de paradis”.

Și în loc de mulțimea recunoscătoare, vedem un oraș nocturn pustiu, Putin și Husnullin stau la o masă de lemn în mijlocul unui teren de joacă (!), iar Husnullin îi povestește lui Putin despre trilioanele de case și obiecte inginerești restaurate.

Universitatea, unde, potrivit lui Husnullin, pot studia 6 mii de oameni, este goală. Putin se plimbă prin săli goale uriașe și intră într-o sală goală. Se așează în parter pentru o secundă. Husnullin se așează la câțiva metri de Putin.

Acesta este un fel de apocalipsă zombi. Putin și Husnullin conduc prin orașul gol, stau pe un teren de joacă gol, inspectează o universitate goală – toate însoțite de poveștile infinite ale lui Husnullin despre orașul înfloritor.

Același lucru este valabil și pentru restul videoclipurilor. Pe Podul Crimeei, sub cerul liber, Putin este întâmpinat de un mic grup de figuranți în loc de muncitori. În Sevastopol, Putin, în loc să iasă la oameni, deschide un centru pentru copii, dar fără copii.

Desigur, puteți spune că acestea sunt vizite pe front, despre război, secretizare, dar nu este așa. Mariupolul se află departe de linia frontului. Sevastopolul este în spatele frontului. Podul Crimeei chiar se sprijină legal cu un capăt pe pământul rusesc. Ei bine, gardienii se tem că „naziștii” ucraineni răi, aflând despre vizita lui Putin, ar putea din nou să folosească un camion (o operațiune pregătită timp de câteva luni), să îl teleporteze pe podul blocat și să îl detoneze. Dar cine l-a împiedicat pe Putin să se întâlnească cu muncitorii la capătul rusesc al podului?

Vizitele lui Zelenski sunt, de asemenea, inopinate. Dar sunt mulți oameni care îl filmează. Oamenii (cu arme în mâini) se minunează: președintele! Își ridică telefoanele, fac poze. Putin nu este filmat de străini, pentru că nu există străini în jurul lui. Nu sunt nici apropiați. Există foarte puțini oameni, foarte puțini, cu excepția gardienilor – unul sau doi, întotdeauna când este posibil și chiar și atunci când este imposibil, se întâlnesc afară, unde „microbul” nu este periculos.

Ce concluzii se pot trage din toate acestea?

Teoretic, putem deduce două concluzii. Una este că acesta nu este Putin. Este o sosie: machiată, dichisită. În viața obișnuită nu este necesar să fie chiar sosia lui Putin, deoarece nu va fi pe placul dictatorului paranoic – dacă sosia va dori să-i ocupe locul? Unde să-l ții, cum să-l hrănești?

O sosie poate explica lipsa spectatorilor, dar și puținele camere de filmat. Doamne ferește ca cineva să filmeze neautorizat, așa cum este filmat Zelenski la Bahmut sau Avdiivka.

Cel mai important argument în favoarea faptului că este totuși o sosie este că omul din cadru dă mâna, iar adevăratul Putin nu face acest lucru niciodată. Putin cel de la Moscova dă mâna doar cu Xi Jinping – statutul de vasal îl obligă.

Al doilea argument este mai simplu și mai prozaic. În fața noastră apare același locuitor al buncărului – infinit izolat de lume, infinit dezinformat. Iar vizitele sale sunt o încercare  caricaturizată de a înțelege cu adevărat ce se întâmplă în jur: este dezinformat despre naziștii de la Kiev? Sau despre țânțarii de luptă?

După standardele lui Putin, aceasta este o incursiune eroică într-o lume teribilă, locuită de oameni, microbi și câmpuri energetice ostile. Preocupat de bunăstarea oamenilor, eroul nostru a lăsat buncărul curat, confortabil, dezinfectat și a dus personal icoana făcătoare de minuni pe front. Personal s-a convins că Mariupolul a fost distrus de fasciștii ucraineni, iar el, Putin, l-a restaurat. Husnullin i-a povestit despre asta în miez de noapte în Mariupol, arătându-i o grămadă de poze pe o masă de lemn. El, Putin, s-a asigurat personal că podul există. Și, cel mai important, a efectuat o vizită „pe front” la Lapin și Makarevici, fără Gherasimov și Șoigu. „Putin este convins că conducerea armatei îl înșală”, a spus un reprezentant al Kremlinului. „El crede că, ajungând acolo, va obține imaginea completă.”

Putin vrea să iasă din buncăr, dar, de fapt, oriunde ajunge, buncărul este cu el.

Cel mai puternic argument că nu este Putin este faptul că acesta dă mâna. Cel mai puternic argument că acesta este Putin constă în faptul că minimizează numărul de persoane din jurul lui și preferă spațiile deschise, fără viruși.

Vizionând videoclipurile, ajungi la concluzia că dacă Putin ar fi părăsit cu adevărat Moscova, s-ar fi comportat exact așa, căci nu e mare lucru să dai cuiva mâna. Poate fi dezinfectată ușor cu alcool. Dar un fapt este cert – comportamentul lui Putin este mult peste normal.