Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Putin, în prima sa vizită…

Putin, în prima sa vizită în Coreea de Nord din ultimii 24 de ani. Străzile Phenianului au fost împânzite de steaguri rusești și de portretele liderului de la Kremlin

Foto: BBC

Președintele rus Vladimir Putin se îndreaptă spre capitala nord-coreeană Phenian, unde se va întâlni cu liderul Kim Jong Un. Cei doi lideri s-au întâlnit ultima dată în septembrie, la Vladivostok, dar aceasta este prima vizită a lui Putin la Phenian din 2000 încoace, notează BBC.

Încă nu este clar la ce oră va sosi Putin la Phenian. La ora 14:00 liderul rus încă se afla în Iakuțk, în extremul est al Rusiei. Mass-media de stat rusească a difuzat imagini cu întâlnirile sale cu profesorii și medicii care s-au mutat în Iakuțk.

Într-un articol din ziarul de stat nord-coreean Rodong Sinmun, Putin a lăudat prietenia Moscovei cu Phenian.

„Sunt convins că eforturile noastre comune vor duce interacțiunea noastră bilaterală la un nivel mai înalt”, a adăugat el.

Între timp, Phenianul s-a pregătit pentru a-l întâmpina pe Putin, străzile orașului fiind împânzite de steaguri rusești și de portrete ale liderului.

Totodată, la începutul zilei de astăzi, televiziunea de stat nord-coreeană KCTV a difuzat concerte de muzică militară rusă și cântece pro-război.

Se așteaptă ca Putin să rămână peste noapte în Coreea de Nord înainte de a se deplasa mâine în Vietnam, un aliat de lungă durată al Rusiei. Se așteaptă ca cele două țări să discute chestiuni precum comerțul.

SUA și Seulul au acuzat anterior Coreea de Nord că a furnizat Rusiei artilerie și alte echipamente, probabil în schimbul alimentelor și al ajutorului militar. Ambele țări neagă existența unui acord de armament, dar au promis în 2023 că vor întări legăturile militare.

Ce s-a întâmplat când Putin a vizitat ultima dată Coreea de Nord?

Când a vizitat ultima dată Coreea de Nord în 2000, Vladimir Putin tocmai devenise președintele Rusiei.

El a fost întâmpinat cu o primire elaborată, inclusiv un salut cu 21 de tunuri. Liderul de atunci, Kim Jong Il, tatăl actualului lider Kim Jong Un, l-a întâmpinat personal la aeroport.

Putin cu Kim Jong Il la Vladivostok, în 2002, după prima vizită a președintelui rus la Pyongyang, în 2000. Foto: Getty Images

Uniunea Sovietică a sprijinit Coreea de Nord atunci când peninsula coreeană a fost împărțită în două la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Statele Unite au susținut Coreea de Sud.

Alianța dintre Phenian și Moscova s-a deteriorat lent în anii care au urmat. Moscova a început să stabilească relații și cu Coreea de Sud.

Dar după ce Putin a venit la putere, acesta a căutat în mod activ să refacă legăturile cu Phenian, în ceea ce analiștii spun că a fost un semn că Putin caută să extindă influența regională a Rusiei.