Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Purtătorul de cuvânt al Guvernului,…

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre unele critici aduse proiectului Bugetul +PLUS: „Sunt nefondate”

Sursa foto: mfa.gov.md

„Criticile că Bugetul +PLUS ar avea scopuri ascunse sunt nefondate”. Astfel comentează purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, reacțiile critice din partea societății civile în legătură cu proiectul Buget +PLUS.

Reprezentantul Guvernului cheamă „toate părțile interesate să contribuie cu propuneri concrete de îmbunătățire” a proiectului.

„Premierul a prezentat deja în Parlament Bugetul Plus — un program de investiții în valoare de 8 miliarde de lei. Repetăm ferm: este un buget dedicat dezvoltării, nu un buget electoral.

4 miliarde pentru reziliență energetică; 4 miliarde pentru proiecte economice și investiții în localități. Aceste fonduri vin în completare, nu în locul altor măsuri. Nu sunt bani „pentru alegeri”, ci pentru a crește economia, a moderniza țara și a răspunde nevoilor reale ale oamenilor.

„Criticile că Buget +PLUS ar avea scopuri ascunse sunt nefondate. Discutăm transparent, amânând chiar o ședință de Guvern pentru a oferi timp dezbaterilor. Chemăm toate părțile interesate să contribuie cu propuneri concrete de îmbunătățire — nu cu speculații”, a spus Daniel Vodă la conferința săptămânală de la Guvern. 

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” a identificat o serie de deficiențe legate de procesul de aprobare și de conținutul proiectului „Bugetul Plus”, care au generat reacții critice din partea societății civile.

Printre principalele probleme semnalate se numără: nerespectarea principiilor de transparență în procesul decizional; incoerența unor măsuri bugetare cu filozofia și obiectivele asumate în Planul de creștere economică; riscurile privind limitarea autonomiei locale; posibile derapaje către practici de clientelism politic în alocarea fondurilor.

Cei de la „Expert-Grup” au prezentat în cadrul unei conferințe de presă Nota de poziție privind proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2025 („Bugetul Plus”) și implementarea Planului de creștere economică a R.Moldova.

„Modul în care a fost aprobat proiectul, precum și prevederile lui, au provocat reacții critice în societate sub mai multe aspecte: nerespectarea rigorilor de transparență în procesul decizional la promovarea proiectului, incoerența unor măsuri prevăzute cu filozofia Planului de creștere economică pentru Republica Moldova, limitarea autonomiei locale și crearea premiselor pentru clientelism politic”,  a punctat Marina Soloviova, directoare de program „Politici economice” în cadrul centrului analitic și autoarea notei de poziție.

Pe lângă critica adusă proiectului de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2025 („Bugetul Plus”), nota de poziție propune o serie de recomandări pentru asigurarea transparenței în procesul bugetar, alinierea măsurilor propuse cu obiectivele Planului de creștere economică, asigurarea autonomiei locale, pluralismului și participării tuturor părților implicate și evitarea utilizării sprijinului financiar din partea UE destinat implementării Planului de creștere economică pentru Republica Moldova pe proiecte neproductive, cu caracter populist.