Purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre un nou fals apărut în mediul online: „Este parte a unei campanii de dezinformare”. Recomandările lui Daniel Vodă
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a atenționat încă o dată cetățenii despre clipurile video false care circulă online și utilizează, în unele cazuri, identitatea vizuală a unor instituții publice, inclusiv a Guvernului, în contextul în care în mediul online a fost distribuit un nou videoclip care „promovează fapte inventate”. Vodă a dat și câteva recomandări pentru a ne proteja de falsurile care apar pe internet.
„Pe site-urile de filme piratate despre care am vorbit și anterior, a mai apărut un alt video sponsorizat, iarăși în limba română, care promovează de asemenea narațiuni și fapte inventate și vorbește despre fenomenele sociale din țara noastră. Vreau pe această cale, fără să promovăm acest spot, care evident este unul mincinos, să menționez că aceste clipuri sunt parte a unei campanii de dezinformare care țintește Republica Moldova și oamenii țării noastre”, a spus purtătorul de cuvânt al executivului.
Totodată, Daniel Vodă a dat asigurări că autoritățile difuzează informația de interes public doar pe platformele lor oficiale.
„În momentul în care creăm un spot sau facem o campanie, realizăm alte acțiuni care vizează informarea publicului general, le facem de fiecare dată transparent și pe platformele noastre”, a accentuat Vodă.
Acesta a făcut în discursul său un apel către toate instituțiile media naționale să ofere sprijinul lor în combaterea acestor falsuri și dezinformări care, potrivit purtătorului de cuvânt, sunt lansate premeditat cu scopul de a crea dezbinare sau de a transmite mesaje eronate către public.
„De fiecare dată nu obosesc să repet: atunci când vedeți informații false, nu ezitați să vă protejați familia, în sensul în care anunțați apropiații în grupurile de familie, în grupurile de vecini, pe alte platforme, că unele informații discutate în spațiul public sunt false sau, atunci când vedeți un conținut manipulator distribuit, raportați-l la rețeaua de socializare respectivă”, a îndemnat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
În context, Daniel Vodă a reamintit 7 recomandări care ne vor ajuta să nu ne lăsăm manipulați de falsuri:
- Verificați informațiile pe platformele oficiale ale Guvernului.
- Nu distribuiți clipuri video din surse neoficiale.
- Raportați conținutul manipulator pe rețelele de socializare.
- Informați-vă familia și prietenii despre riscurile dezinformării.
- Sprijiniți media națională în combaterea dezinformării.
- Verificați informațiile din mai multe surse de încredere.
- Tratați critic conținutul sponsorizat de pe site-urile suspecte.