Purtarea incorectă a măștilor și a echipamentelor de protecție, nu se efectuează termometria și nerespectarea distanței sociale, printre cele mai frecvente nereguli depistate de ANSA
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), timp de o lună, a efectuat 4.378 de controale în urma cărora au fost depistate 1.023 de neconformități, iar 103 materiale au fost emise IGP-ului pentru examinare. Cele mai frecvente încălcări sunt purtarea incorectă a măștilor și a echipamentelor de protecție, nu se efectuează termometria la intrarea în piețele alimentare, inclusiv în magazine, și nu se respectă distanța socială de un metru între cumpărători.
„În prima etapă, începând cu data de 5 iunie și până pe 17 iunie, în urma controalelor, s-a depistat un număr mai mare de neconformități. Printre neconformitățile depistate: purtarea incorectă a măștilor și a echipamentelor de protecție, nu se efectuează termometria la intrarea în piețele alimentare, inclusiv în magazine, nu s-a respectat distanța socială de un metru între cumpărători, lipsa ecranelor de protecțienu la case și locurile de prelucrare a comenzilor, nu se efectua dezinfecția inventarului și suprafețele de lucru la fiecare 3h, nu se asigura folosirea unor grupuri sanitare separate pentru personal și pentru cumpărători, lipsa materialului cu caracter informativ privind lupta cu COVID-19, lipsa registrelor de monitorizare a stării de sănătate a angajaților, s-a înregitrat utilizarea ca dezinfectant a unor substanțe necunoscute ce nu sunt înregistrate în R. Moldova”, a declarat directorul ANSA, Vladislav Cotici, în cadrului unui briefing de presă.
Șeful ANSA a mai adăugat că începând cu data de 18 iunie numărul respectivelor neconformități s-a redus.
„O parte din operatorii economici a dat dovadă de maturitate și le-a înlăturat. Rămâne întrebarea deschisă și principalele neconformități care se constată acum în piețe și magazine sunt purtarea incorectă a măștilor de persoanele fizice, de asemenea – nerespectarea distanței sociale și nu este efectuată termometria fiecărui vizitator, cumpărător la intrare. Vorbind despre instituțiile de alimentație publică, cafenele baruri, etc, este lipsa registrului de monitorizare a stării de sănătatea a angajaților cu efectuarea termometriei”, a punctat Cotici.
În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost înregistrate 330 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, dintre care unul este de import. Bilanțul total al cazurilor confirmate ajunge la 18.471, iar 6.308 sunt active.