Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Pugilista algeriană, Imane Khelif, câștigă…

Pugilista algeriană, Imane Khelif, câștigă medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris

Sursă: marca.com

Pugilista algeriană a câștigat vineri seara, 9 august, medalia de aur olimpică la categoria 66 de kilograme la box feminin, învingând-o pe chinezoaica Yang Liu și punând capăt unei perioade dificile de nouă zile în care a devenit una dintre poveștile Jocurilor Olimpice (JO) din cauza acuzațiilor legate de sexul său, pe care le-a descris drept „intimidare”, relatează New York Times.

Pe 1 august Imane Khelif a învins-o pe prima sa adversară de la JO, italianca Angela Carini.

Confruntarea dintre tânăra de 25 de ani și adversara ei algeriană Imane Khelif a durat doar 46 de secunde, Carini strigând „este nedrept” și oprind meciul.

Khelif a fost exclusă de la campionatele mondiale de anul trecut, după ce a picat testele de testosteron efectuate pentru a stabili calificarea de gen.

După meciul de box, în spațiul public au apărut mai multe reacții, inclusiv de la Giorgia Meloni, prim-ministra italiană, care a declarat că „sportivii care au caracteristici genetice masculine nu ar trebui admiși la competițiile feminine”. Pe de altă parte, Comitetul Olimpic Algerian a condamnat „cu fermitate acuzațiile neetice și calomnia asupra sportivei, Imane Khelif”, precizând că astfel de atacuri „la adresa personalității și demnității sale sunt profund nedrepte”, scrie The Guardian.

Luând cuvântul după pierderea ei, Carini a dezvăluit că a renunțat pentru a-și „salva viața”, adăugând: „Nu am putut continua. Am o durere mare în nas și am spus să mă opresc. Ar putea fi meciul vieții mele, dar, în acel moment, a trebuit să-mi protejez și viața”, a spus sportiva italiană.

După scandalul inițial, în care mai multe publicații au scris că pugilista algeriană este transgender, au apărut explicații cu privire la faptul că Imane Khelif nu este o persoană transgender și nu a suferit o operație de schimbare a sexului, ci s-a născut femeie din punct de vedere fizic, dar cu cromozomi masculini (XY în loc de XX).

Comitetul Olimpic Algerian a declarat miercuri, 31 iulie, că „condamnă cu fermitate acuzațiile neetice și calomnia asupra sportivei, Imane Khelif. Astfel de atacuri la adresa personalității și demnității sale sunt profund nedrepte, mai ales că ea se pregătește pentru apogeul carierei ei la Jocurile Olimpice”.

Și Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a fost criticat pentru că i-a permis atât lui Khelif, cât și lui Lin Yu-ting din Taiwan să concureze la categoria feminină la aceste Jocuri Olimpice. Anul trecut, ambele luptătoare au fost descalificate de la campionatele mondiale feminine din 2023, președintele internațional de box amator, Umar Kremlev, afirmând că testele ADN „au dovedit că au cromozomi XY și au fost astfel excluse”.

Agence France-Presse a raportat că Khelif a pretins că este victima unei „mari conspirații” după ce a fost descalificată chiar înainte de finala campionatelor mondiale de anul trecut.

Purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams, a fost întrebat despre participarea femeilor transgender la competiții. „Repet că toți concurenții respectă regulile de eligibilitate. Aceasta nu este o problemă transgender. Ar trebui să fac acest lucru absolut clar”, a spus Adams.

Cadrul CIO pentru corectitudine, incluziune și nediscriminare pe baza identității de gen și a variațiilor de sex oferă recomandări federațiilor privind asigurarea incluziunii și echității în sport, inclusiv sportivilor cu diferențe de tulburări sexuale (DSD), scrie The Guardian.

DSD sunt un grup de afecțiuni rare care implică gene, hormoni și organe de reproducere. Unele persoane cu DSD sunt crescute ca femei, dar au cromozomi sexuali XY și niveluri de testosteron din sânge în intervalul masculin.

Într-un interviu publicat de The Associated Press, Khelif a declarat că sa simțit imtimidată și că i se face o nedreptate.

„Acest lucru are efecte, efecte masive. Poate distruge oamenii, poate ucide gândurile, spiritul și mintea oamenilor” a declarat pugilista algeriană.

Cazul pugilistei algeriene Imane Khelif: O radiografie a informațiilor false, valul de ură și corupția din box