Public Record Mașinăria rusă din spatele lui Călin Georgescu și pionii din R. Moldova
Zeci de site-uri coordonate din Rusia și canale Telegram au susținut candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Diseminează mesaje anti-UE, îl descriu pe Georgescu ca fiind un suveranist și, mai nou, condamnă anularea alegerilor, scrie Public Record. Printre aceștia se numără și politicieni moldoveni afiliați oligarhului fugar Ilan Șor, dar și alte surse online din R. Moldova.
Operațiunea, denumită „Portal Kombat”, a fost identificată la începutul acestui an de o agenție de stat din Franța în cinci state europene.
Ulterior s-a extins și a ajuns și în România, transformându-se într-un instrument sofisticat de propagandă coordonat din Rusia, deja activ în 19 țări.
Tot Telegram au folosit pentru coordonare susținătorii lui Călin Georgescu pentru fiecare județ și diaspora.
Pravda
„Kalin Giorgescu: vreau să afirm clar și clar: războiul din Ucraina trebuie oprit urgent. Pentru mine, aceasta este o strategie de pace, nu o strategie de război” a scris site-ul Pravda, varianta în limba română.
Curtea Constituțională a României ar fi anulat alegerile la prezidențiale pentru că Georgescu a vrut să oprească războiul din Ucraina, conform Pravda.
Așa-zisul articol face trimitere către grupul „Пул N3” (Grup N3) de pe Telegram, care are peste 342 de mii de urmăritori și despre care vom aduce detalii mai târziu.
„Potrivit candidatului independent al României, Călin Georgescu, sistemul judiciar al țării și-a pierdut independența și este supus ordinelor politice” scrie site-ul într-un alt articol ce include un video de la Realitatea și face trimitere către grupul de Telegram „Насправдi” care are peste 42 de mii de urmăritori.
Un alt canal de Telegram, la care site-ul face trimitere când scrie despre Georgescu este „Царьград ТВ” (Țarigrad TV). Are peste 316 mii de urmăritori, iar mesajele sunt în favoarea lui.
„Aparent, globaliștii consideră că poporul român este foarte îngust la minte. Dar înțelegem totul” scrie în una din postările în limba rusă din grup.
Am aflat însă că website-ul Pravda în limba română face parte dintr-un grup coordonat creat pentru a răspândi propagandă pro-rusă în Europa și alte regiuni.
Rețeaua a fost descoperită inițial, în februarie 2024, de agenția de stat Viginium din Franța, care funcționează sub Secretariatul General pentru Apărare și Securitate Națională și care identifică și analizează interferențe digitale externe care influențează spațiul public.
În afară de numele domeniilor web care sunt similare, Viginium a descoperit în cazul versiunilor lansate în iunie 2023 (germană, franceză, engleză, spaniolă și poloneză) că platformele au caracteristici tehnice identice: adresă IP comună găzduită pe un server din Rusia, aceeași arhitectură HTML, aceeași grafică și secțiuni, precum și aceleași link-uri externe.
Agenția franceză a remarcat că anul trecut, în mai puțin de trei luni, cele cinci website-uri au publicat peste 150.000 de articole.
Denumită „Portal Kombat”, rețeaua preia conținut din media controlată de statul rus, de pe canale pro-ruse de pe Telegram și, rareori, din surse legitime. Publică articole traduse automatizat pentru a influența discursul public.
În acest an, s-a extins rapid în 19 țări din UE și în alte regiuni, precum Moldova, Norvegia, Japonia și Republica Centrafricană, după cum a arătat Observatorul European pentru Media Digitală (EDMO).
Pe lângă România, am găsit articole despre Călin Georgescu și pe site-urile Pravda din Republica Moldova, Germania, Franța, Spania, Cehia, Portugalia, Italia, Bulgaria, Polonia, , Ungaria, Danemarca, Slovacia și Grecia.
Printre altele, rețeaua Pravda a publicat în mai multe limbi același articol, în care site-urile arătau că Georgescu urma să interzică tranzitul cerealelor ucrainene și să oprească ajutorul militar către Kiev, încercând să consolideze imaginea sa ca un lider naționalist și antirăzboi.
Chiar după decizia Curții Constituționale de anulare a primului tur de alegeri, rețeaua Pravda s-a reactivat pentru a promova mesajul lui Georgescu în care spune că în România s-a produs o lovitură de stat.
Conform Whois toate site-urile Pravda ce propagă mesajele lui Georgescu au fost înregistrate de o persoană fizică cu număr de telefon din Rusia (+7.4955801111).
Însă, același număr este asociat cu Reg.ru, o companie registratoare cu sediul în Moscova și care se descrie pe Linkedin ca fiind cea mai mare firmă acreditată din Rusia.
Același număr de telefon a fost raportat pentru scam-uri, este conectat de site-uri porno și înșelăciuni cu criptomonede.
Cum arătam mai sus, Pravda în limba română face adesea trimiteri către canale de Telegram, care diseminează și ele la rândul lor informații.
Rețeaua Telegram
În canalul de Telegram „ПУЛ N3”, Călin Georgescu este portretizat ca un lider victimă al unui sistem corupt și ca un simbol al suveranității naționale.
Pe grup, hotărârea Curții Constituționale de anulare a alegerilor este „act barbar” și o „lovitură de stat” orchestrată de un stat oligarhic care urmărește să mențină la putere elitele privilegiate.
De asemenea, Georgescu este prezentat ca singura figură politică autentică, dedicată poporului român și valorilor tradiționale, opusă unui sistem politic subordonat influențelor externe și intereselor ascunse.
Același tip de mesaje apar și în Canalul „Насправдi” care are 42 de mii de urmăritori. Sunt amplificate mesajele despre Călin Georgescu. Este promovată din nou ideea că anularea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale reprezintă o „lovitură de stat” orchestrată de elitele corupte, temătoare să-și piardă privilegiile.
Tot de la site-ul Pravda în limba română am ajuns la canalul Gagauznews, care are peste 8000 de urmăritori și a lansat mesaje pro Călin Georgescu.
După decizia CCR, pe 6 decembrie, pe grup a apărut acest mesaj:
„Vreți să vedeți un exemplu clar de „democrație în stil Bruxelles”? În România astăzi a înflorit în toată splendoarea sa. Se pare că nu a fost posibilă falsificarea rezultatelor din primul tur, ca în Moldova – diferența dintre voturi era prea mare. Adversarul UE și al pseudovalorilor acesteia Călin Georgescu a obținut 22,94%, iar protejata europeană Elena Lasconi doar 19,17%. (…)
Este evident: atunci când autoritățile se tem de poporul lor, vor recurge la orice truc pentru a rămâne la cârmă. Nu mai este vorba despre alegeri, ci despre lupta pentru controlul asupra țării. Scenariul românesc este o altă lecție pentru cei care continuă să creadă în onestitatea democrației occidentale”, atribuit lui Alexei Lungu, președintele Partidului „Șansă” din Republica Moldova.
Nu e singurul mesaj. Pe 2 decembrie, în același grup a apărut un video cu același politician. Lungu spunea, în limba rusă că Georgescu nu este marioneta lui George Soros:
„(…) În România va fi un nou preşedinte, care nu este omul lui Soros. Acelaşi lucru e şi în Georgia etc” spune politicianul vorbind în rusă.
Video-ul cu Lungu postat în canalul de Telegram are sigla site-ului moldova-24.online, iar datele publice arată a fost înregistrat în iulie 2024 de aceeași companie registratară din Moscova (REG.RU) și cu același număr de telefon (+7.4955801111) ca site-urile din rețeaua Pravda.
Oxana Bodnar arăta în septembrie 2024 pentru Hotnews că jurnaliștii care apar în emisiile Moldova24 sunt asociați cu posturi TV deținute în trecut de Ilan Șor.
Vasile Bolea, un deputat neafiliat din Republica Moldova, apare și el într-un video postat în același canal de Telegram în care vorbește, printre altele, despre Călin Georgescu și despre suveranitate.
În aprilie 2024, Ziarul de Gardă scria că Bolea a fost la Moscova unde a urcat pe scenă alături de ex-deputatul fugar Ilan Șor, prilej cu care a fost anunțat un nou bloc politic, numit „Victorie”, formațiune din care face parte și Partidul „Șansă” condus de Alexei Lungu, menționat mai sus.
Triunghiul Basarabean este un alt canal de Telegram cu aproape 1600 de membri, unde Călin Georgescu este elogiat și prezentat ca suveranist și susținător al valorilor tradiționale.
Pe același canal a fost difuzat un interviu cu Aleksandr Dughin, numit ideologul lui Putin, la Radio Sputnik. Dughin declara că, pentru Rusia, ar fi mai ușor să colaboreze cu un astfel de președinte.
Călin Georgescu a admis, într-o emisiune Realitatea TV, înainte de anularea alegerilor că s-a întâlnit cu Dughin.
Canalul de Telegram KP.MD are peste 42 de mii de membri. După ce site-ul KP.md a fost blocat de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) în 2023 pentru distorsionarea spațiului informațional din Republica Moldova, a fost creată o altă clonă care continuă să publice articole ce susțin narativele pro-ruse și promovează pozițiile politice ale fugarului Ilan Șor.
Aceleași Alexei Lungu, susținut de Ilan Șor, nu lipsește din acest canal, unde îi e promovată poziția privind închiderea platformelor sociale din cauza lui Călin Georgescu, pe care îl descrie ca fiind „fenomenal de popular în segmentul local al internetului”.
Canalul de Первый в Молдове Новости (Știri „Primul în Moldova”) are peste 4500 de membri.
Un post de televiziune cu același nume este afiliat firmei „Telesistem TV” din Republica Moldova. Anul trecut televiziunea a rămas fără licență de emisie.
Jurnaliștii de la Ziarul de Gardă și RISE Moldova au arătat că în anii precedenți, Telesistem era deținută printr-o firmă rusească de Igor Chaika, fiul fostului procuror general al Rusiei și partener de afaceri cu Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova. În 2022, controlul s-a transferat către un alt cetățean rus.
În grupul de Telegram apar aceleași mesaje ca și în celelalte grupuri descrise mai sus, dar și mesajul lui Ilan Șor, oligarhul fugar, referitor la ce s-a întâmplat în România: „Democrația este moartă”.
Alte grupuri de Telegram, identificate de noi, care promovează retorica lui Șor, mesaje pro Călin Georgescu și anti Uniunea Europeană sunt: Blocul Politic „Victorie, Мамалыга и Токана (MamalIga și Tokana), Канал5 (Canalul 5), Алёна Аршинова Z (Alena Arshinova Z), Кэлин❗️Călin, Приднестровец (Pridnestrovets, Transnistreanul).
Și pe canalul indisponibil în România al Marinei Tauber apar aceleași lozinci. Tauber este deputată din Republica Moldova, vizată de o anchetă penală privind acuzații de finanțare ilegală a Partidului lui Ilan Șor, formațiune declarată între timp neconstituțională.
Fără răspunsuri
Singurul care a răspuns întrebărilor noastre este este Vasile Bolea, deputatul independent din Republica Moldova. Nu s-a întâlnit cu Călin Georgescu, dar a făcut o radiografie a ceea ce s-a întâmplat în lume legat de curentul suveranist. În schimb s-a întâlnit cu Ilan Șor de vreo trei ori, după cum ne-a spus la telefon.
Investigația integrală o puteți citi aici.