PSRM salută decizia CC și acuză că în adresa Înaltei Curți au existat „multiple presiuni, inclusiv din partea unor elemente de peste hotarele țării”
Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) susține că decizia de marți, 23 februarie, prin care Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier este „una logică în contextul hotărârilor anterioare ale Curții, inclusiv cea din 6 august 2020, când a stabilit că șeful statului este obligat să desemneze candidatul la funcția de prim-ministru, în condițiile în care acesta este susținut de o majoritate parlamentară formalizată”.
Socialiștii acuză că în adresa Înaltei Curți au existat „multiple presiuni, inclusiv din partea unor elemente de peste hotarele țării”.
„Curtea Constituțională și-a păstrat coerența în luarea deciziilor”, comentează socialiștii.
Într-un comunicat, PSRM susține că președinta Maia Sandu a încălcat norma constituțională „cu bună știință, inventând „ași din mâneca”, la fel cum au făcut, pe timpuri de tristă faimă, reprezentanții Alianțelor pentru Integrare Europeană”.
„Încercarea de a fenta Constituția a fost învățată de Maia Sandu de la foștii ei colegi din AIE în perioada când a făcut parte din guvernările, ce au capturat statul. PSRM subliniază că tot mai multe acțiuni ale Maiei Sandu în calitate de președinte al republicii reprezintă abuzuri, încălcări și tentative de uzurpare a puterii în stat și dorință de a captura din nou instituțiile statului. Nimeni nu poate fi mai presus de lege, nimeni nu poate fi mai presus de Constituție. O chemăm repetat pe Maia Sandu să revină în câmpul constituțional, să se conformeze hotărârilor Curții Constituționale și Legii Supreme. E dreptul ei să fie populistă, să mintă cu nerușinare, chiar să se creadă regină în republica noastră, dar încălcarea legii este pedepsită penal”, se arată în comunicatul citat.
Socialiștii mai fac apel către toți actorii politici să continue dialogul civilizat pentru a identifica soluția optimă pentru depășirea crizei politice și instituționale.
Magistrații CC au declarat drept neconstituțional decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier. Prin decizia de marți, 23 februarie, Înalta Curte obligă președinta să anunțe noi consultări cu fracțiunile parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru.
Decizia de astăzi a fost luată în baza sesizării depuse la 12 februarie curent de deputații socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolski. Aceștia au cerut să fie interpretat dacă președinta Sandu a admis o încălcare gravă atunci când a desemnat-o pe Gavrilița repetat la funcția de premier, însă această parte a sesizării nu a fost admisă de Înalta Curte.
Prim-ministra desemnată, Natalia Gavrilița, nu a primit joi, 11 februarie, votul de încredere al deputaților din Parlamentul de la Chișinău. Niciun deputat nu a votat pentru învestirea Cabinetului de miniștri.
Tot joi, în timp ce prim-ministra desemnată își prezenta în plenul Parlamentului programul de Guvernare, PSRM a propus propriul candidat pentru funcția de premier. Despre asta a anunțat președintele socialiștilor, Igor Dodon, care a declarat că Mariana Durleșteanu este candidata propusă de socialiști.
Chiar înainte ca să înceapă procedura de vot pentru susținerea Guvernului Gavrilița, președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor (PSRM), Corneliu Furculiță, a anunțat că 54 de deputați – din PSRM, transfugii din „Pentru Moldova”, Partidul Șor și trei deputați independenți – au semnat pentru constituirea unei majorități parlamentare, pentru desemnarea candidatului PSRM pentru funcția de premier.
Ulterior, și Platforma DA a venit cu propriul candidat pentru funcția de premier, înaintându-l pe liderul Platformei, Andrei Năstase, la această funcție.