Principală  —  Ştiri   —   PSRM „nu recunoaște” rezultatele referendumului,…

PSRM „nu recunoaște” rezultatele referendumului, anunță liderul partidului care îl susține pe Alexandr Stoianoglo la prezidențiale: „Credeți că nu se poate organiza un alt referendum?”

Igor Dodon, reales președinte al PSRM. Foto: Facebook: Partidului Socialiștilor din Republica Moldova

Fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon, cercetat în dosarul „Kuliok”, a declarat marți, 29 octombrie, că Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), care îl susține pe candidatul la prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, nu recunoaște rezultatele referendumului privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană din 20 octombrie.

Într-o adresare către partidul de guvernământ, Dodon a spus că „voi ați creat precedente. Credeți că nu se poate organiza anul viitor un alt referendum?”.

Liderul socialiștilor, cel care în 2020 a calificat diaspora drept „electorat paralel”, a făcut declarații și în adresa moldovenilor din SUA și Canada.

„PSRM nu recunoaște rezultatele lui. A fost ilegal încă de la început și nu poate servi ca bază pentru modificarea Constituției (…). Câțiva mii de cetățeni moldoveni care locuiesc în SUA și Canada de câțiva zeci de ani hotărăsc soarta țării. Și în baza la asta voi vreți să modificația Constituția.

Voi dați cu piciorul în opinia a 54% dintre cetățenii care locuiesc în țară (…). Fac apel încă o dată către PAS (…). Ați creat un precedent. Credeți că nu se poate organiza anul viitor un alt referendum? Foarte ușor (…)”, a spus Igor Dodon.

Pe 20 octombrie 2024, în R. Moldova a avut loc primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale și referendumul privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană.

Opțiunea „DA” din buletinul de vot a trecut la limită de 50%, rezultat care validează, astfel, propunerea introducerii în Constituție a obiectivului de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană. Conform datelor publicate de către Comisia Electorală Centrală (CEC), 50.35% dintre alegători au votat „DA” la referendum, în timp ce 49.65% dintre aceștia au ales opțiunea „NU” din buletinul de vot.

În noaptea alegerilor, după anunțarea primelor rezultate ale scrutinelor, președinta în funcție, Maia Sandu, a declarat că organele de drept au dovezi care indică asupra unei „fraude fără precedent” a alegerilor.

„Grupări criminale, împreună cu forțe străine, ostile intereselor noastre, au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace, pentru a ne duce într-o zonă de incertitudine și instabilitate. Avem probe și informații precum că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 mii de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exercițiu democratic”, a subliniat Maia Sandu.

Pe 23 octombrie, Centrul Național Anticorupție a informat despre recepționarea de la Poliție a peste 350 de procese-verbale de constatare a contravenției cu privire la coruperea electorală pasivă.