Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PSRM cere demisia „imediată” a…

PSRM cere demisia „imediată” a lui Andrei Spînu și a șefului IGSU, în urma victimelor și pagubelor înregistrate din cauza ninsorilor abundente

Sursa foto: PSRM/ Facebook

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) cere demisia „imediată” a ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, și a șefului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Alexandru Oprea. Fracțiunea a venit cu un comunicat în acest sens în contextul pagubelor și victimelor înregistrate în urma ninsorilor din acest weekend.

Reprezentanții partidului susțin că „guvernul nu a reușit să asigure o pregătire adecvată pentru ninsori”.

„Au fost înregistrate victime umane: doi oameni au murit, zeci au fost răniți, afectați de ger și alte forme de vătămare. Considerăm că tragedia, rezultată din pregătirea insuficientă și eșecul în organizarea curățării drumurilor este o dovadă clară a ineficienței acțiunilor ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale”, se menționează în comunicatul emis de PSRM.

Totodată, partidul consideră că este „deosebit de revoltător” faptul că „nu a existat nicio reacție” din partea conducerii R. Moldova sau a Comisiei pentru Situații Excepționale.

Luni, 27 noiembrie, două persoane au fost găsite de salvatori decedate într-o mașină înzăpezită, în apropiere de localitatea Coșcalia, raionul Căușeni.

„La ora 08:03, angajații Inspectoratului au fost alertați prin intermediul serviciului 112 să intervină în apropiere de localitatea Coșcalia, raionul Căușeni. Potrivit primelor informații, un autovehicul ar fi rămas blocat în nămeți. La fața locului a intervenit un echipaj de salvatori. Ajunși la destinație, aceștia au stabilit că în mașina înzăpezită se află două persoane fără semne de viață”, a declarat Liliana Pușcașu pentru Ziarul de Gardă.

Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au intervenit în 182 situații de urgență în ultimele 24 de ore. Misiunile salvatorilor și pompierilor au fost concentrate, în mare parte, pentru deblocarea mijloacelor de transport înzăpezite în urma condițiilor meteo nefavorabile, se arată într-un comunicat de presă publicat de IGSU în dimineața zilei de luni, 27 noiembrie.

Potrivit datelor colectate din subdiviziunile teritoriale, peste 300 mijloace de transport au fost tractate de salvatori de pe trasee din Cahul, Căușeni, Basarabeasca, Leova, Dubăsari și Ialoveni, iar 774 de persoane „au fost ajutate să fie în siguranță”. Intervenția angajaților IGSU a fost necesară și pentru deblocare a 7 ambulanțe în care se aflau 20 de persoane, dar și 8 autobuze cu 99 de oameni.

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat luni dimineață că rămân blocate traseele:

  • R- 32 Cahul – satul Balabanu
  • M-3 Novosiolovca- Vulcănești- Giurgiulești
  • R-35 Vișniovca- Cantemir- Comrat
  • R-26 porțiunea Mihailovca – Cimișlia
  • R-31 Tudora- Palanca
  • R-2 Chișinău-Bender
  • R-30 Ciobanovca – Troița Nouă
  • M-5 Bulboaca
  • Localitatea Tohatin spre satul Cheltuitori
  • Strada Băcioii Noi- Drumul Băcioiului

Și Poliția de Frontieră a informat că traversarea camioanelor prin punctele de trecere a frontierei Leușeni-Albița, Cahul și Giurgiulești este restricționată. Autoritățile din România interzic temporar circulația camioanelor din cauza drumurilor publice blocate. 

În plus, din cauza drumul înzăpezit între punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene Giurgiulești (R.Moldova) și Reni (Ucraina) a fost sistată circulația până la ameliorarea condițiilor meteo.