Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Protestele continuă în Georgia. Mii…

Protestele continuă în Georgia. Mii de oameni nemulțumiți de decizia guvernului de a suspenda negocierile de aderare la UE 

Sursa: adevărul.ro

Mii de persoane continuă să protesteze la Tbilisi în urma deciziei autorităților georgiene de a suspenda negocierile de aderare la UE. În noaptea de 1 decembrie, poliția a folosit din nou tunuri cu apă și gaze lacrimogene. Protestatari au fost literalmente loviți de o ploaie de „grenade” cu gaze. Oamenii spărgeau vitrinele magazinelor pentru a se ascunde și pentru a nu se sufoca, scrie MEYDAN TV.

Forțele speciale au folosit o brutalitate deosebită împotriva protestatarilor. Zeci de oameni s-au ales cu răni și arsuri chimice. Există informații că poliția antirevoltă a tras și cu gloanțe de cauciuc în protestatari. Mai mult de 150 de persoane au fost reținute.

Angajații ministerelor și instituțiilor de stat, structurile judiciare și medicale, universitățile, școlile, teatrele și muzeele se alătură mișcării de rezistență cu zecile și cu sutele până acum.

La 30 noiembrie, mai mulți diplomați georgieni și-au părăsit posturile în dezacord cu politica guvernului. Ambasadorii Georgiei în Lituania, Țările de Jos, Republica Cehă, Coreea de Sud, precum și ambasadorul interimar al Georgiei în Italia și-au anunțat demisia.

Imediat după briefingul prim-ministrului din 28 noiembrie, în care  a anunțat suspendarea negocierilor de aderare la UE, a fost difuzată o scrisoare deschisă comună a peste o sută de angajați ai Ministerului de Externe georgian. Aceștia au declarat că nu sunt de acord cu decizia autorităților georgiene de a suspenda negocierile de aderare la UE.

Declarații de dezacord cu decizia autorităților au fost semnate de peste 50 de angajați ai Ministerului Apărării, peste 200 de angajați ai Ministerului Educației, peste o sută de angajați ai Agenției pentru Dezvoltarea Serviciilor Publice și 17 angajați ai Curții Constituționale.

Țările occidentale partenere ale Georgiei fac declarații masive în sprijinul cetățenilor georgieni. Membrii Parlamentului European și miniștrii de externe ai țărilor europene și-au exprimat sprijinul pentru poporul georgian și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la reprimarea brutală a protestelor.

De asemnea, Parlamentul European solicită Uniunii Europene să impună sancțiuni personale împotriva oficialilor și liderilor politici georgieni care sunt responsabili pentru regresul democrației, încălcarea legislației și a standardelor electorale, abuzul de resurse administrative și utilizarea abuzivă a instituțiilor statului.

Sancțiunile ar trebui aplicate prim-ministrului Irakli Kobakhidze, primarului din Tbilisi și secretarului general al Visului Georgian, Kakha Kaladze, președintelui parlamentului Shalva Papuashvili și președintelui Visului Georgian, Irakli Garibashvili, precum și judecătorilor care iau decizii motivate politic.

De asemenea, deputații solicită sancțiuni personale imediate și specifice împotriva lui Bidzina Ivanishvili: înghețarea tuturor activelor sale din Uniunea Europeană pentru rolul său în deteriorarea procesului politic din Georgia și pentru acțiunile contrare intereselor constituționale ale țării, inclusiv încercările de a readuce Georgia în sfera de influență a Rusiei.

La 29 noiembrie, mai multe universități din Georgia au anunțat că suspendă procesul educațional în semn de protest. Mai multe școli au anunțat, de asemenea, o grevă.   

Președintele georgian, Salome Zurabishvili, a declarat, în cadrul unui briefing de urgență din seara zilei de 30 noiembrie, că este singura autoritate legitimă din țară și că, prin urmare, va rămâne în funcție și va conduce țara până când vor avea loc alegeri parlamentare noi și corecte și va fi instituit un parlament legitim.

SUA au anunțat suspendarea parteneriatului strategic cu Georgia.

În același timp, la un briefing din 30 noiembrie, prim-ministrul georgian Irakli Kobakhidze a declarat că „nu au fost mitinguri la Tbilisi în 29-30 noiembrie, ci violențe împotriva poliției”; „Protestele din Georgia au fost provocate de politicieni europeni și de opoziție, care este de fapt o agenție externă”. Și a încheiat briefingul cu declarația că „Georgia nu a oprit procesul de integrare europeană, țara continuă să îndeplinească toate obligațiile legate de acest proces”.