Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Proteste în regiunea transnistreană, în…

Proteste în regiunea transnistreană, în contextul crizei energetice

Foto: Novosti Pridnestrovia

Mai mulți oameni s-au adunat vineri, 24 ianuarie, în cadrul unor proteste în apropierea punctului de control vamal de pe autostrada Bender-Chișinău, la Râbnița și la Dubăsari. Potrivit presei locale, manifestanții sunt nemulțumiți de „acțiunile autorităților de la Chișinău care au impus o blocadă energetică Transnistriei”. Potrivit Zona de Securitate, mitingurile au fost organizate de regimul de la Tiraspol.

Unul din participanții la miting, pe nume Anatolii Bulda, susține că locuitorii orașului Bender sunt îngrijorați de faptul că R. Moldova, „pe lângă blocada politică, de transport și de informare”, a organizat și o „blocadă energetică”. „Eu cred că noi suntem un popor călit, vom rezista”, a punctat acesta.

Pe lângă pancarte și drapelele regiunii transnistrene, oamenii sunt însoțiți și de steagurile Federației Ruse.

Foto: Novosti Pridnestrovia

Locuitorii din regiunea transnistreană a R. Moldova au început anul în beznă și frig, după ce compania rusă Gazprom a întrerupt livrările de gaze naturale, încălcând-și astfel obligațiile contractuale. Lipsa gazului a dus și la o insuficiență a energiei electrice.

Gazprom nu a făcut luni, 20 ianuarie, rezervări de capacitate pentru luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană. Anunțul a fost făcut marți, 21 ianuarie, de către Ministerul Energiei, deși liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat miercuri, 15 ianuarie, că „problema reluării livrărilor de gaze naturale” către regiunea transnistreană „a fost soluționată”.

Lipsa rezervărilor pentru a livra gaze naturale în stânga Nistrului ar putea însemna că regiunea va continua și în februarie să fie lipsită de gaze. Ba mai mult, conform unor estimări anterioare ale autorităților de la Chișinău, Tiraspolul ar avea cărbuni pentru a produce energie electrică doar până la sfârșitul lunii ianuarie, ceea ce ar însemna că din februarie trebuie să găsească alte modalități de producere sau import de energie. Rezervări de capacitate mai pot fi făcute și zilnic, însă acestea vor presupune costuri mai mari, a notat Ministerul.