Principală  —  Ştiri   —   Proteste antiguvernamentale în Franța, după…

Proteste antiguvernamentale în Franța, după numirea noului prim-ministru

Proteste la Bellecour de Lyon, 7 septembrie. Foto: AP Photo/Laurent Cipriani

Proteste antiguvernamentale au început în Franța după ce președintele țării, Emmanuel Macron, l-a numit drept noul prim-ministru pe Michel Barnier, relatează BBC. Protestele au fost convocate de sindicate și de membri ai Noului Front Popular, care sunt furioși că propriul lor candidat pentru funcția de prim-ministru a fost respins de președintele Emmanuel Macron.

La protestele din Franța au ieșit aproximativ 100 de mii de oameni. Protestatarii au fost nemulțumiți de faptul că Macron a ales un reprezentant al partidului de centru-dreapta Les Républicains ca prim-ministru, deși alegerile din iunie din țară au fost câștigate de forțele de stânga. Cu toate acestea, liderul francez l-a respins pe candidatul de stânga, Lucie Castes.

Potrivit BBC, în mijlocul protestelor, noul prim-ministru s-a concentrat pe formarea unui nou guvern. Acesta a declarat că este gata să formeze un asemenea guvern, în care vor fi reprezentanți atât ai dreptei, cât și ai stângii.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, l-a numit pe 5 septembrie premier pe Michel Barnier, în vârstă de 73 de ani, un fost comisar european de rang înalt din cadrul Partidului de dreapta Les Republicains, la 60 de zile după turul doi al alegerilor legislative care a condus la o Adunare Naţională (parlamentul francez) fără o majoritate.

Conform rezultatelor preliminare, alegerile au fost câștigate de Noul Front Popular, o alianță a partidelor de stânga, din care face parte și stânga radicală a lui Jean-Luc Mélenchon, urmat de alianța pro-prezidențială centristă a lui Emmanuel Macron, iar extrema dreaptă a lui Le Pen s-a situat abia pe locul trei, urmată de Republicani.

În urma alegerilor câștigate de Stânga, premierul Gabriel Attal a anunțat că îi va prezenta demisia președintelui Emmanuel Macron.

Șeful statului francez a acceptat în cele din urmă demisia lui Attal pe 16 iulie.