Protest în fața Guvernului: Fermierii doresc să discute cu Recean
Asociația „Forța Fermierilor” a organizat luni, 14 iulie, un nou protest de „avertizare în forma de pichetare”. Manifestația s-a desfășurat în fața Guvernului, în timp ce în clădire avea loc ședința executivului. Potrivit asociației, motivul protestului este faptul că solicitările sale, făcute publice anterior, nu au fost îndeplinite de autorități.
Anterior, într-un comunicat, Asociația „Forța Fermierilor” a indicat cerințele pe care le are:
- să fie organizată o întâlnire cu premierul Dorin Recean;
- să fie aprobate regulamente pentru alocarea compensațiilor pentru producătorii de cereale și repartizarea motorinei din România;
- să fie impus un moratoriu, până la 31 decembrie, la achitarea datoriilor de către producătorii de cereale mici și mijlocii;
- să fie interzise executarea silită a obligațiunilor și declanșarea procedurilor de insolvență;
- să fie create coridoare vamale speciale pentru exportul cerealelor și oleaginoaselor.
Ei au accentuat că, dacă solicitările vor fi ignorate, aceștia vor relua protestele.
Asociația „Forța Fermierilor” a suspendat acțiunile de protest până pe 1 august. Decizia a fost luată din motiv că agricultorii urmau să strângă roada de culturi de prima grupă, a declarat în iunie Alexandr Slusari, directorul executiv al Asociației, pentru Ziarul de Gardă.
27 iunie, la Guvern a avut loc o nouă rundă de discuții între Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, și reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor”. După negocieri, ministrul a declarat pentru TV8 că au fost identificate 200 de milioane de lei pentru subvenționarea fermierilor.
În iunie, au avut loc mai multe acțiuni de protest au fost organizate de Asociația „Forța Fermierilor”.
Reprezentanții Asociației au anunțat anterior că decizia de a organiza proteste cu tehnică agricolă în mai multe regiuni din țară a fost luată după ce discuția cu prim-ministru, Dorin Recean, „nu s-a soldat cu rezultat palpabil pentru agricultori”, fiind respinsă solicitarea de aprobare a unor măsuri de susținere a fermierilor, care au fost formulate în Declarația din 17 mai 2023.
De cealaltă parte, premierul Dorin Recean a spus că „an de an, Guvernul crește volumul subvențiilor acordate fermierilor din Moldova” și că negocierea unui echilibru între interesele consumatorilor, fermierilor și ale companiilor agricole mici este un „proces complex, iar capacitatea de a face revendicări clare și rezonabile este foarte importantă”.