Propunerea PSRM după negocierile cu fermierii: Anularea legii miliardului, iar banii prevăzuți, circa 600 de milioane de lei, să fie alocați agricultorilor
Deputații PSRM au venit cu o propunere pentru agricultori. Socialiștii propun votarea în 2 lecturi a proiectului de anulare a „așa-zisei legi a miliardului”, iar banii care sunt alocați în 2021 pentru asta să fie alocați pentru agricultori.
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea spune că va urmări cu mare atenție cine va accepta și cine nu această propunere. Liderul socialist din Parlament spune că aceasta este unica soluție de a ajuta agricultorii.
„Evident că doleanțele cu care vin agricultorii depășesc această sumă și doar o singura grupă solicită încă un miliard. Deputații cunosc ce surse sunt în buget. Astăzi avem ședinta Parlamentului. În ordinea de zi este anularea legii miliardului care prevede povară asupra bugetului și a pus pe umerii cetățenilor. Anularea presupune că bugetul nu va mai achita acești bani.
Bugetul va avea suplimentar peste 600 de milioane de lei. Ieșim cu o inițiativă că împreună toți deputații să votăm anularea și banii care vor fi disponibili le vom acorda fondului de subsidii, deja banii vor fi alocați în 2021, peste 600 de milioane. Este singura metodă ca să suplinim acest fond”, a declarat Bătrîncea.
Unul din liderii PSRM nu a dat detalii de ce a venit cu această propunere abia acum. Este vorba despre una din promisiunile nerealizate a președintelui în exercițiu, Igor Dodon, liderul neformal al socialiștilor.
Săptămâna trecută, reprezentantul FMI în Republicii Moldova a criticat dur inițiativa socialiștilor. Rodgers Chawani spune că „inițiativa PSRM este un pas înapoi în toate acele măsuri importante care au fost luate după acea fraudă bancară. Aceste inițiative pot anula toate eforturile care s-au făcut pentru însănătoșirea sistemului financiar al Republicii Moldova”, vor „duce la știrbirea independenței BNM, anulează reformele susținute de FMI și vor afecta relațiile cu Republica Moldova”.
Așa-zisa lege a miliardului a fost aprobată în 2016 ca soluție la decizia Guvernului Republicii Moldova de a acorda garanții financiare celor 3 bănci implicate în frauda bancară care au luat credite de 14,2 miliarde de lei de la BNM în 2014-2015.
Legea votată în 2016 prevede emisia obligaţiunilor de stat la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termene de până la 25 de ani, în volum total de până la peste 13,58 de miliarde de lei, cu rata efectivă a dobânzii de 5,5 la sută.