Promo-LEX Instrumentele de control ale Parlamentului: între utilizare insuficientă și lacune de transparență
Parlamentul R. Moldova continuă să se confrunte cu provocări în exercitarea funcției de control parlamentar și în asigurarea transparenței activităților sale. O monitorizare realizată recent de Asociația Promo-LEX evidențiază utilizarea insuficientă a instrumentelor de control, precum și lacune în procesul de informare a cetățenilor despre activitățile parlamentare.
Deși Parlamentul a înregistrat unele progrese în activitatea sa, potrivit unui comunicat al Asociației, utilizarea insuficientă a instrumentelor de control, precum și lipsa transparenței complete, dar și accesibilitatea redusă a informațiilor continuă să fie obstacole în asigurarea unui proces legislativ eficient și în consolidarea încrederii cetățenilor în instituția parlamentară.
Controlul parlamentar – interes scăzut din partea deputaților
Deși instrumentele de control parlamentar, cum ar fi întrebările, interpelările, moțiunile simple sau comisiile de anchetă, sunt disponibile, monitorizarea activității parlamentare în august 2023 și iulie 2024 relevă o scădere constantă a utilizării acestora, menționează Promo-LEX.
„Astfel, în perioada monitorizată, numărul întrebărilor adresate în plenul Parlamentului a scăzut. Doar șapte întrebări au fost adresate, comparativ cu 38 întrebări în primul an al legislaturii. Dintre acestea, 96% au fost formulate de deputați ai opoziției, iar răspunsurile, deși oferite în proporție de 86%, au fost adesea întârziate. Mai mult, nu a fost înregistrată nicio interpelare, iar diferența dintre acest instrument și întrebări este frecvent confundată”, susțin reprezentanții Asociației.
De asemenea, deputații au apelat mult mai puțin la instrumente precum moțiunile simple și comisiile de anchetă. Dacă în primul an al legislaturii acestea au fost utilizate mai frecvent, ulterior interesul pentru ele a scăzut considerabil. De exemplu, în perioada analizată nu a fost constituită nicio comisie de anchetă, deși opoziția a propus crearea a patru astfel de comisii.
Un alt instrument de control parlamentar, evaluarea ex-post juridică și de impact a actelor normative, a întâmpinat dificultăți în realizare, conform monitorizării Promo-LEX. Deși evaluarea juridică a fost realizată în proporție de 100% pentru actele planificate în 2023, evaluarea de impact a fost mult mai deficitară, cu o rată de realizare de doar 12% (2 acte din 17 planificate). În 2024, până la sfârșitul sesiunii de primăvară, nu s-a realizat nicio evaluare de impact dintre cele 14 planificate.
Transparența – un punct vulnerabil
Raportul de monitorizare al Promo-LEX mai arată că, în continuare, Parlamentul înregistrează restanțe la capitolul informare completă și accesibilă. Informațiile despre întrebări și interpelări sunt disponibile doar prin stenogramele ședințelor sau prin monitorizare directă. Rubrica dedicată acestora pe site-ul oficial al Parlamentului este doar parțial funcțională.
Un alt domeniu monitorizat de Promo-LEX a fost transparența organizării și desfășurării concursurilor publice. Deși toate concursurile organizate de Parlament pentru unele instituții au fost anunțate public, structura informațiilor este neuniformă, iar comunicarea este adesea lacunară. Majoritatea informațiilor se regăsesc în secțiunea generală „Anunțuri”, în timp ce secțiunea dedicată „Concursuri publice” conține mult mai puține detalii. De asemenea, informațiile despre etapele ulterioare ale concursurilor, precum etapa interviului sau rezultatele, lipsesc frecvent sau sunt greu accesibile, menționează Promo-LEX.
Raportul integral cu toate constatările și recomandările formulate poate fi accesat aici.