Principală  —  IMPORTANTE   —   Promo-LEX: În 2024, situația drepturilor…

Promo-LEX: În 2024, situația drepturilor omului în regiunea transnistreană a fost marcată de practici ilegale și abuzuri instituționalizate

Sursa foto: Promo-LEX

Situația drepturilor omului în regiunea transnistreană, pe parcursul anului 2024, a fost marcată de „practici ilegale, abuzuri instituționalizate și un climat cronic de impunitate”, se arată în raportului anual de monitorizare Promo-LEX.

Conform unui comunicat al Asociației Promo-LEX, „dreptul la libertate și siguranță a persoanei este grav afectat de rata mare de încarcerare (de 1,67 ori mai mare decât în dreapta Nistrului), de practici arbitrare de privare de libertate, inclusiv prin utilizarea extinsă a „arestului preventiv” și a „arestului administrativ” în scopuri punitive, precum și de supraaglomerarea locurilor de detenție”. Astfel, conform Promo-LEX, persoanele aflate în detenție în stânga Nistrului sunt supuse intimidărilor și abuzurilor fizice și nu au acces la niciun mecanism prin care să poată reclama aceste abuzuri.

„În ceea ce privește libertatea de circulație, structurile transnistrene utilizează frecvent bariere ilegale și o rețea extinsă de posturi de control, care, în 2024, au ajuns la 53 de unități. Administrația de la Tiraspol obstrucționează circulația a mii de cetățeni, inclusiv fermieri, agenți economici, jurnaliști, profesori și elevi din liceele cu predare în limba română, precum și reprezentanți ai misiunilor diplomatice. Totodată, reprezentanții societății civile, scriitorii și jurnaliștii sunt considerați „indezirabili”.

În 2024, fermierii din raionul Dubăsari au fost constrânși să plătească noi „taxe vamale” ilegale pentru producția transportată peste linia administrative. Școlile cu predare în limba română au fost nevoite să achite tarife majorate pentru utilități (de 4–5 ori mai mari decât cele aplicate școlilor subordonate Tiraspolului) și au fost supuse unor inspecții abuzive. Mai mult decât atât, profesorii din aceste instituții au fost amenințați și intimidați la punctele de control ilegale, iar părinții copiilor din aceste școli au fost presați să-și transfere copiii în instituțiile de învățământ controlate de Tiraspol. Militarizarea educației în școlile aflate sub controlul Tiraspolului, îndoctrinarea politică de la vârsta preșcolară și educația militară a copiilor fără îngrijire părintească sunt, de asemenea, îngrijorări majore”, se mai spune în comunicatul Promo-LEX.

„Recunoaștem că tema drepturilor omului este una dureroasă pentru ambele maluri ale Nistrului. Totodată, regiunea transnistreană reprezintă un caz special, întrucât acest teritoriu se află sub ocupația administrației de facto a Federației Ruse, iar autoritățile constituționale nu au acces în regiune. Astfel, populația regiunii se confruntă constant cu încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale. Ne bucurăm că, recent, au fost eliberați zece deținuți și, în acest sens, doresc să mulțumesc partenerilor noștri din cadrul Asociației Promo-LEX și Avocatului Poporului pentru implicarea activă în acest proces”, a declarat Oleg Serebrian, viceprim-ministru pentru reintegrare.

Raportul include patru capitole tematice și vizează dreptul la libertate și securitate, dreptul de a nu fi supus torturii, tratamentelor inumane sau degradante, libertatea de circulație și dreptul la educație. Documentul include concluzii și recomandări adresate autorităților constituționale ale R. Moldova și partenerilor internaționali.